Foto: Publicitātes foto
2014. gadā prezentēti daudzi ievērības cienīgi ārvalstu un Latvijas mākslas projekti.

"Delfi Kultūra" divās daļās piedāvās ieskatu spilgtākajos šī gada veikumos.

Šoreiz - 10 īpatnēji mākslas projekti, tostarp, Benksija darbi, kas veidoti no "Lego", debesis, kas aizvietotas ar kafiju, Putina portrets no baložu kakām un mākslinieku izkrāsota Ziemeļāfrikas pilsētiņa.

Izlocītie amerikāņu pikapi

Lielbritānijā dzīvojošais mākslinieks Kriss Lebrūjs pasaules slavu ieguvis ar ļoti reālistiskajām trīsdimensionālajiem attēliem. Arī viņa jaunāko projektu "Tales of auto elasticity" jeb "Stāsti par automašīnu elastību" veido fotogrāfiski precīzu automašīnu bildes.Tiesa, šajās bildēs redzamie auto ir nedabīgi pastiepti un salocīti, kā arī novietoti savdabīgās kompozīcijās. Viņa veidotie attēli ir baudījums acīm izvēlēto krāsu, formu, kompozīciju, kā arī šķietamās realitātes dēļ, neļaujot no tiem viegli atraut acis.

Šis projekts turpina viņa iepriekšējo darbu sēriju "Auto Aerobics". Tajā savukārt dažādās kompozīcijās bija izvietoti sešdesmito un septiņdesmito gadu auto, kuri bija šķietami iegriezti vidū un veidoja gredzenus.

Lebrūja darbi līdz šim parādījušies arī uz pasaulslavenu žurnālu, piemēram, "Time" un ".net" vākiem, kā arī regulāri iekļauti dažādās reklāmas kampaņās.

Šķietami pārveidotie ķermeņi

Nīderlandes fotomāksliniece Džūka Šorla savā jaunākajā projektā "REK" jeb "pastiep" (holandiešu valodā) šķietami pārveido cilvēku - vizuāli izmaina tā ādu. Lai gan pirmajā brīdī "fotošopa" izlutinātajam skatītājam var šķist, ka fotogrāfijās redzama kārtējā datormanipulācija, viss tajās redzamais ir īsts.

Šorla savā jaunākajā darbu sērijā vēlas uzsvērt savu aizraušanos ar cilvēka ķermeņa un tā iespējamās pakļāvības izpēti. "Ķermeni redzu ne tikai kā vienu nedalāmu vienību, bet kā dažādu

komponentu, materiālu, formu un faktūru apvienojumu, kas var tik mainītas," viņa skaidro.

Lai panāktu darbos redzamās situācijas konceptuālās fotogrāfijas pārstāve izmanto tik vienkāršus rīkus kā makšķerauklu, līmlentu un stikla irbuļus, kā arī prasmīgu gaismu izvietošanu.

Izkrāsota Ziemeļāfrikas pilsēta

Pēc Parīzes mākslas galerijas "Itinerrance" iniciatīvas aptuveni 150 mākslinieki no vairāk nekā 30 valstīm piedalījušies projektā "Djerbahood", kura ietvaros kāda pilsētiņa Džerbas salā Tunisijā pārtapusi krāšņā brīvdabas muzejā.

Visi projektā pieaicinātie dalībnieki ir populāri grafiti jeb ielas mākslinieki, kuri senās pilsētiņas ēkas un citus objektus izrotāja ar lieliem un maziem gleznojumiem.

To pamatideja bija ar mūsdienīgiem līdzekļiem mākslinieku individuālajos stilos atainot viņu improvizāciju par vietējo kultūru, kā arī atainot pašu iedzīvotāju-māju īpašnieku vēlmes.

Viens no projekta mērķiem bija izskaistināt pašu ciematiņu, vienlaikus palielinot iespēju tam piesaistīt tūristus.

Nogremdēta skulptūra

Britu mākslinieks Džeisons Dikērs Teilors (Jason Decaires Taylor), kurš šobrīd mīt Spānijai piederošajās Kanāriju salās, pavisam citā Atlantijas okeāna malā - Bahamu krastos - nogremdējis milzu Atlanta skulptūru.

Skulptūru, ko pats tā autors nodēvējis par Okeāna Atlantu, nirēji un snorkelētāji var apskatīt Ņūprovidensas salas rietumkrastā. Atbilstoši sengrieķu mītiem, milzīgajai skulptūrai jātur debesjums, taču šajā gadījumā tā šķietami balsta ūdens virsmu.

Līdz šim Teilors zem ūdens ir veidojis dažādas skulptūru grupas, taču šī pēc paša mākslinieka aplēsēm ir pati lielākā jebkad izveidotā zemūdens skulptūra. Tā ir vairāk nekā piecus metrus augsta un sver aptuveni sešdesmit tonnas.

Tās izgatavošanā izmantoti dabai nekaitīgi materiāli. Arī tās mērķis ir dabai draudzīgs - aizvilināt tūristus no apdraudētām teritorijām uz citām, kur tie var nirt un atpūsties, nekaitējot dabai. Iecerēts, ka Okeāna Atlants ir tikai pirmā skulptūra topošā zemūdens skulptūru parkā.

Ar mākslinieka atļauju piedāvājam apskatīt viņa jaunāko veikumu:

Sengrieķu mīti stāsta, ka titāns Atlants (saukts arī par Atlasu) bija ūdens dieva Poseidona un parastas sievietes Kleito dēls. Viņš dzīvojis tālu rietumos okeāna krastā. Dievu karā Atlants kopā ar pārējiem titāniem karoja pret Zevu un Olimpa kalna dieviem.

Pēc uzvaras par titāniem, dievi sodīja Atlantu, likdami viņam turēt uz saviem pleciem debesjumu. Viņš pārvērties par kalnu jeb Atlasa kalnu grēdu mūsdienu Marokā.

Mākslinieks nogriež sev auss gabaliņu

Foto: Reuters/Scanpix

Oktobrī, Maskavā uz Serbska Psihiatrijas institūta mūriem, mākslinieks Pjotrs Pavļenskis sev nogriezis auss ļipiņu.

Dažās no fotogrāfijām redzams kā Pavļenskis kails sēž uz ēku kompleksa žoga malas un ar lielu nazi griež nost daļu savas auss. Pēc tam viņš kādu laiku sēdējis, asinīm līstot pār ķermeni, līdz ieradušies likumsargi, kas viņu ar varu no žoga malas aiznesuši.

Saskaņā ar mākslinieka paziņojumu, viņa rīkotā akcija ir protests pret psihiatrijas slimnīcu un piespiedu ārstēšanas pielietošanu politisku pretinieku apkarošanai.

"Nazis atdala auss ļipiņu no ķermeņa. Psihiatrijas betona siena atdala saprātīgo sabiedrības daļu no neprātīgajiem slimniekiem. Atgriežoties pie psihiatrijas pielietojuma politisku mērķu sasniegšanai - policejiskais aparāts piešķir sev tiesības noteikt robežu starp saprātīgajiem un neprātīgajiem.
Bruņojoties ar garīgās veselības diagnozēm, birokrāti baltos halātos no sabiedrības atdala tos gabaliņus, kuri viņiem traucē ieviest visiem vienus neapstrīdamus noteikumus, kas būtu katram obligāta norma," "Facebook" paziņojis Pavļenskis.
Pjotrs Pavļenskis jau agrāk bijis ir pazīstams ar savām skandalozajām performancēm.

Piemēram, pēc "Pussy Riot" dalībnieču notiesāšanas viņš izrādīja savu protestu, aizšujot sev muti. Vairākus mēnešus vēlāk viņš Sanktpēterburgā protestēja, kails aptinies ar dzeloņstiepli. Savukārt 2013. gada novembrī Pavļenskis pienagloja savus dzimumorgānus pie Sarkanā laukuma bruģa, tā izrādot savu protestu pret – "apātiju, politisko neieinteresētību un mūsdienu Krievijas sabiedrības fatālismu.

Vēl šā gada februāra beigās Pavļenskis tika aizturēts Sanktpēterburgā netālu no Kristus augšāmcelšanās baznīcas par automašīnu riepu dedzināšanu, kas atspoguļoja viņa atbalstu revolūcijai Ukrainā. Tika sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols. Oktobra sākumā Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteja Pavļenski šīs protesta akcijas dēļ apsūdzēja vandālismā.

Mākslinieks jau vairākus gadus atkārtoti tiek sūtīts uz psihiatriskajām pārbaudēm, taču psihiatri vēl ne reizi nav atdzinuši viņu par garīgi slimu.

Miljonus vērti darbi, kurus neviens neredz

Foto: stock.xchng

Amerikāņu māksliniece Lana Ņūstorma apgalvo, ka ir pirmā māksliniece pasaulē, kura izveidojusi neredzamus mākslas darbus.

"Tas, ka tos nevar redzēt, nenozīmē, ka konkrēta darba radīšanai netika veltītas pūles vairāku stundu garumā," radio kanālam "CBC Radio" norādīja pati 27 gadus jaunā Ņūstorma, kad mākslinieces tukšajā studijā bija ieradušies žurnālisti, lai uzzinātu vairāk par viņu un viņas neparastās mākslas radīšanas procesu.

"Mākslas baudīšanai vajadzīga iztēle, un tieši to mani darbi prasa no to baudītājiem. Ir jāiztēlojas, ka acu priekšā atrodas glezna vai skulptūra," apgalvo Ņūstorma.

Lanas aģents Pols Rūnijs uzskata, ka Lana ir, iespējams, lieliskākā aktīvā māksliniece: "Kad viņa sāk aprakstīt to, ko nav iespējams redzēt, cilvēki sāk saprast, kādēļ viņa par katru pārdoto darbu nopelna vairāk nekā miljonu ASV dolāru."

Kā mākslas mīļotāji apbrīno Ņūstormas neredzamās gleznas un skulptūras, kas izvietotas Šulberga galerijā, Ņujorkā:

Putina portrets no baložu ekskrementiem

Foto: DELFI

Latviešu mākslinieks Bruno Mellis ir radījis mākslas darbu "Miera balodis". Tas ar materiāla izvēli un attēloto objektu veido unikālu konceptu - kā krāsvielu izmantojot putna (baloža) ekskrementus, ir uzgleznots Krievijas prezidenta Vladimira Putina portrets.

Aptuveni 65x90 centimetrus lielā glezna pēc autora domām ir "spēcīgs un asprātīgs vēstījums mūsdienu politiskās situācijas kontekstā".

"Pavasarī mūsu mājas dārzā piezemējās ievainots balodis. Suns atrada. Saārstējām un izmitinājām, lai uzkrāj spēkus brīvībai. Tā nu šis veseļojās, atpūtās, daudz ēda un, protams, - daudz kakāja.

Kādā brīdī pēkšņi sapratu, ka šis balodis taču patiesībā ir viena ļoti jaudīga krāsu mašīna! Un tā tapa šis darbiņš - "Miera balodis". Un tad balodis aizlaidās. Droši vien tāpēc, ka bija savu misiju izpildījis. Bijām devuši viņam pat vārdu - Putns," atklāj pats Mellis.

Gleznas atsvaidzina ar popkultūras varoņiem

Amerikāņu mākslinieks Deivids Īrvains strauji iemantojis popularitāti internetā, uz vecām gleznām zīmējot dažādus popkultūras varoņus. Tādējādi viņš atradis mākslinieciski nevērtīgajām ainavām un citām šabloniskajām ainām daudz noderīgāku pielietojumu.

Idilliskajās Īrvaina pārveidotajās ainavās var pamanīt, piemēram, "Zvaigžņu karu" sāgas, kā arī "Disney" studijas un dažādu datorspēļu varoņus. Turklāt mākslinieks-gleznu uzlabotājs nav tos gluži vienkārši pārzīmējis pāri vienmuļajām ainām, bet šķietami iedzīvinājis tajās, it kā tie tur būtu bijuši jau no sākta gala.

Vecās gleznas viņš iepērk antīko lietu tirdziņos un tā saucamajos "second hand" veikaliņos.

Kā var nojaust no mākslinieka "Facebook" profila, šī aizraušanās pārtapusi par visai ienesīgu biznesu, un viņš regulāri savus darbus izstāda arī dažādās mākslas galerijās.

Debesis aizvieto ar kafiju

Foto: Publicitātes attēli

Ungāru māksliniece Flora Borsi ir izveidojusi fotogrāfiju sēriju, ierasti zilās vai mākoņaini pelēkās debesis aizvietojot ar kafijas faktūru.

Viņas fotogrāfijās debesīs ar datorapstrādes programmu palīdzību debesis nomainītas ar bronzīgi pienainiem kafiju attēliem.

Kafijas piena virpuļi un to plūdums rada sajūtu, ka uz Zemi pārceltas Jupitera vai Venēras debesis. Savukārt attēlos redzamās urbānās pilsētas, kafejnīcu un fabriku ēku ainavas atbilstoši kafijas debesīm arī redzamas vienīgi silti brūnos toņos.

Leģendārie Benksija darbi no ‘Lego’

Foto: Publicitātes foto

Amerikāņu fotogrāfs Džefs Frīsens radījis plašu bilžu sēriju "Bricksy", kurā pasaulslavenā ielu mākslinieka Benksija darbus atveidojis, izmantojot "Lego" klucīšus.

Viņš Benksija grafiti darbus mēģinājis kopēt ar maksimālu precizitāti, piemeklējot pareizos tēlus un variējot dažādo krāsu spēļu klucīšus. Tā "Lego" mini versijās pārvērsta gan leģendārā meitene ar sirds formas balonu, gan apteksne, kura paslauka gružus zem sienas.

Katrai no Frīsena fotogrāfijām stūrītī redzams arī īstais Benksija darbs, ļaujot salīdzināt, cik precīzi vai radoši māksliniekam izdevies to attēlot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!