Foto: DELFI
"Delfi Kultūra" mākslas baudītājiem ir sagatavojusi ieskatu dažādās izstādēs, kas apskatāmas Rīgā.

Šoreiz "Delfi Kultūra" piedāvā ieskatu piecās izstādēs.

'Poetically Man Dwells' kafejnīcā Austra


Foto: DELFI

Kafejnīcā "Austra" līdz 2. februārim apskatāma četru jauno mākslinieku fotoizstāde "Poetically Man Dwells".

Izstādes dalībnieku sastāvu veido Latvijas Kultūras akadēmijas, Latvijas Kultūras koledžas fotogrāfijas specializācijas absolventi - Marts Jurkovskis, Madara Nainiša, Oskars Sedols un Līga Vēliņa. Izstādi veido četru dažādu skatījumu un fotogrāfisko rokrakstu rezultātā tapušas sērijas, kas runā par dažādām cilvēka un telpas mijiedarbības formām. 

Izstādē apkopoto darbu sēriju kopējā koncepcija balstās uz Martina Heideggera (Martin Heidegger) eseju "Poetically man dwells", kas veidota kā Frīdriha Holgerina (Friedrich Holgerin) poēmas "In lovely blue" analīze, apspēlējot eksistencionālas tēmas, piemēram, par cilvēka uzkavēšanos uz šīs zemes poētiskā aspektā.

'Piezīmes 121314' Kaņepes Kultūras centrā


Foto: DELFI
Līdz 9. februārim Kaņepes Kultūras centrā skatāma Zanes Veldres mazformāta darbu izstāde "Piezīmes 121314".

2012. gadā Zane Veldre beigusi Latvijas Māksla akadēmijas Vizuālās mākslas nodaļas Glezniecības apakšnozares maģistrantūru. Piedalījusies vairākās izstādēs, starp kurām nozīmīgākās ir "1,5 kg dzīves" (2013) un "Pilsētasbērni" (2010) izstāžu zālē "Arsenāls", "Migrācija" LMA jaunā korpusa telpās (2012) un starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit 4 "Tabakas fabrikā" (2012). 

2014. gadā ieguvusi otro vietu Baltijas jauno gleznotāju konkursā "Young painter prize" 2014, Lietuvā. Zanes Veldres lielformāta gleznas vienmēr tiek izstādītas kopā ar maziem zīmējumiem, taču šī ir pirmā reize, kad uzsvars tiek likts tieši uz mazformāta darbiem. Mazas piezīmes, skices, ilustrācijas, zīmējumi, kas tapušas divu mēnēšu laikā "Glo'ar" Rezidencē Beļģijā turpina pastāvēt kā patstāvīgi mākslas darbi. 

Šī ir īpaša izstāde, jo tā būs vienīgā reize, kad šie darbi būs apskatāmi Latvijā - pēc izstādes, tie ceļos atpakaļ uz Beļģiju. Bez Beļģijā radītajiem zīmējumiem būs apskatāmi arī pēdējo trīs gadu laikā radītas ilustrācijas, tipāži un citas piezīmes.

'Gaismas daba' Eiropas Savienības Mājā


Foto: DELFI
ES Mājā līdz 30.janvārim ir apskatāma Ditas Lūses gleznu izstāde "Gaismas daba".

"Gaismas daba" ir tēma, pie kuras māksliniece strādā jau vairākus gadus, atspoguļojot gaismas kā tēla dažādo raksturu un ietekmi uz telpu un laiku. Gaismas dažādā daba tiek rādīta gan kā refleksi uz senu klosteru un katedrāļu sienām, grīdām un fasādēm, gan kā mūsdienu interjeru sastāvdaļa, gan arī kā rentgena staru izgaismoti cilvēka un zirga skeletu fragmenti, kas parāda dabas radīto "konstrukciju" skaistumu un vienreizīgumu.

Gandrīz visas izstādē eksponētas gleznas ir nesen radītas un Latvijā nav tikušas izstādītas. Ekspozīcija ietver 18 eļļas tehnikā veidotus darbus, kas izkārtoti trijās ES mājas Zināšanu, sarunu un mākslas istabās.

Rolanda Krišjāna gleznu izstāde galerijā 'Ilgais ceļš'


Foto: DELFI

Līdz 7.februārim galerijā Ilgais ceļš ir apskatāma Rolanda Krišjāna gleznu izstāde.

Mākslinieks dzimis 1966. gadā, Rīgā. Pabeidzis Latvijas Mākslas akadēmijas monumentāli dekoratīvās glezniecības nodaļu 1993. gadā. Savukārt 1995. gadā iestājies Jauno mākslinieku apvienībā.

Piedalījies vairākās izstādēs, kā arī veidojis vairākas personālizstādes gan tepat Latvijā, gan arī Krievijā. Krišjāna darbi atrodas privātkolekcijās ASV, Kanādā, Vācijā, Francijā, Šveicē, Krievijā u.c.

"Savā glezniecībā turpinu attīstīt un padziļināt meistarību klasiskajos žanros un sižetos – ainavās, portretos, klusajās dabās, marīnēs. Taču īpaši pēdējā laikā iemēģinu roku arī abstraktajā virzienā. Tas dod iespēju no cita skatupunkta redzēt līdz šim paveikto un dod jaunus impulsus dažādajiem formālajiem risinājumiem. Krāsa, gaisma, faktūra – tie ir izteiksmes līdzekļi, kas mani ir saistījuši visu šo laiku gan reālistiskajos, gan abstraktajos darbos," stāsta mākslinieks.

'Rudens 2014/ Melnie suņi' Latvijas Mākslinieku Savienības galerijā


Foto: DELFI

Līdz 6. februārim Latvijas Mākslinieku savienības galerijā ir apskatāma izstāde "Rudens 2014/ Melnie suņi".

Izstādes mērķis ir atspoguļot šī brīža mākslas tendences Latvijā, apkopojot aktīvo mākslinieku darbus vienotā ekspozīcijā, tādējādi sekmējot profesionālās mākslas un jaunrades procesu attīstību, kā arī tiek piedāvāta iespēja mākslas studentiem parādīt sevi plašākai publikai kopīgā izstādē ar pieredzējušiem māksliniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!