Šā gada 4. oktobrī pasaules lielākie mediji publicēja traģisku vēsti – autoavārijā bojā gājis latviešu izcelsmes zviedru mākslinieks Larss Vilks. Starptautisku slavu viņš ieguva kā karikatūrists, kura 2007. gadā publicētais pravieša Muhameda attēlojums izraisīja musulmaņu protestus un mēģinājumus viņu nogalināt. Šī iemesla dēļ mākslinieks jau kopš 2015. gada atradās īpaši stingrā Zviedrijas policijas aizsardzībā. Tomēr Vilks bija zināms arī kā mākslas zinātnieks, konceptuālists, pašpasludinātās valsts Ladonijas izveidotājs. Viņa vēlme pēc neierobežotas mākslinieciskās brīvības regulāri atdūrās pret likumdošanu un rezultējās vairākās tiesvedībās vēl krietnu laiku pirms starptautiskā skandāla ar zaimojošo karikatūru. Savukārt ar Latviju mākslinieku saistīja ne tikai viņa tēva Eino Vilka uzvārds, bet arī skulptūra Pedvāles brīvdabas mākslas muzejā.

2006. gadā daļiņa no Lāša Vilka "valstības" tika uzbūvēta arī Latvijā – brīvdabas mākslas parkā Pedvālē. Vilku uz Latviju bija uzaicinājis tēlnieks Ojārs Feldbergs.

"Es viņu tuvāk iepazinu – mēs sastrādājāmies, kad viņš vairākas nedēļas dzīvoja Latvijā un būvēja savu darbu Pedvālē. Viņš bija ļoti mērķtiecīgs, pārliecināts par to, ko dara. Ļoti iedvesmots, pārņemts ar savu ideju, arī ar vietu, kur darbs top," saka Feldbergs, zviedru kolēģi novērtējot kā īstu mākslinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!