Foto: Vittorio Pavan Archivio Cameraphoto
Salvadors Dalī, Šons Konerijs, Sofija Lorēna, Ernests Hemingvejs, ziloņu karavāna, pusplikas daiļavas uz ūdensslēpēm, neparasti izgudrojumi un dabas untumi – šī ir tikai neliela daļa no vairāk nekā 300 tūkstošiem fotonegatīvu, kuri atrodas “Cameraphoto” studijas arhīvā Venēcijā.

Šī arhīva turētājs un "Cameraphoto" studijas īpašnieks ir Vitorio Pavans (Vittorio Pavan), un tajā atrodas Venēcijas galvenās fotoaģentūras "Agenzia Fotografica Cameraphoto" fotogrāfijas, kas aptver vairāk nekā 50 gadu ilgu laika periodu – no 1946. gadam līdz 1987. gadam, kad darbojās iepriekšminētā fotoaģentūra.

Iepriekš reti publicētajās fotogrāfijās redzamas dažādas filmu zvaigznes, mūziķi, rakstnieki un mākslinieki – Miks Džegers, Šons Konerijs, Bridžita Bardo, Alens Delons, Pablo Pikaso, Džeina Fonda, Katrīna Denēva, Ernests Hemingvejs, Sofija Lorēna, Pols Ņūmens un daudzi citi.

"Agenzia Fotografica Cameraphoto" 40 gadus bija lielākā Venēcijas fotoaģentūra, kurai nebija konkurentu. Tās reportieri devās uz ASV, Japānu, Spāniju, Franciju un citur, lai iemūžinātu pasaulē notiekošo, taču 1987. gadā tā nolēma pārtraukt veidot reportāžas un pievērsās mākslas darbu reprodukcijai un atjaunošanai, izstāžu katalogu veidošanai u.tml.

Savukārt 2000. gadā fotoaģentūras milzīgais arhīvs tika sadalīts starp "Archivio Cameraphoto Epoche", kam tika reportāžas, mode un dažādi pasākumi, un "Archivio Cameraphoto Arte", kura rīcībā nonāca nesenākās arhīva fotogrāfijas.

Par spīti neatlaidīgajam un rūpīgajam negatīvu saglabāšanas darbam to stāvoklis strauji un neizbēgami pasliktinās, tāpēc, lai negatīvus varētu digitalizēt un radīt augstas izšķirtspējas fotogrāfiju kopijas, viņš ir uzsācis līdzekļu vākšanas kampaņu vietnē "Kickstarter", jo šo darbu neviens nefinansē – tas ir jāapmaksā pašam no savas kabatas.

Foto portālā "Delfi" publicēti ar "Vittorio Pavan Archivio Cameraphoto" rakstisku atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!