Foto: AP/Scanpix

Karaliene Elizabete II Karaliskās kolekcijas papildināšanai iegādājusies četrus savus portretus, ko gleznojis Endijs Vorhols, vēsta ārvalstu mediji.

Tiek uzskatīts, ka šī sērija, ko Vorhols radījis 1985.gadā, ir mākslinieka pēdējie darbi. Vorhols šos darbus gleznojis, ņemot par piemēru fotogrāfijas, kas tapušas 1977.gadā. Un tās kļuvušas par daļu no tā dēvētās "karaliskās sērijas", kurā bez Elizabetes, popārta celmlauzis atainojis arī Nīderlandes, Dānijas un Svazilendas karalienes. Visas šīs sērijas gleznas klāj briljantu putekļu un smalcināta stikla kārtiņa.

2012.gada maijā kļuva zināms, ka četri portreti tiks piedāvāti izsolē, tomēr netika vēstīts, kurš tos iegādājies. Tāpat joprojām nav zināma arī cena, kuru pircējs samaksājis par "karaliskās sērijas" darbiem. Eksperti gan norāda, ka šīs gleznas varētu būt maksājušas no 60 līdz 90 tūkstošiem ASV dolāru.

Tāpat mākslas pazinēju vērtējumā šo darbu cena izsolē bijusi neraksturīgi zema, jo Vorhols novērtēts kā viens no dārgākajiem māksliniekiem pasaulē – piemēram, 2008.gadā viņa glezna "Astoņi Elvisi", kas tapusi 1963.gadā, tika pārdota par 100 miljoniem dolāru.

Portreti nopirkti karalienes dimanta jubilejas svinību ietvaros un tiks iekļauti izstādes "Karaliene: Monarhijas portreti" ekspozīcijā, kurā Vindzoras pilī notiks no 23.novembra līdz 2013.gada jūnijam.

Karaliskā kolekcija, kuru britu monarhi veidojuši piecus gadsimtus, tiek uzskatīta par vienu no vērienīgākajām Eiropas mākslas kolekcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!