Šajās dienās Esplanādē, pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, skatāms festivāla "Rīgas Fotomēnesis" veidots mākslas objekts–izstāde "Pārmaiņu laukums", kas ir veltījums baltkrievu iedzīvotājiem, kuri pēdējo astoņu mēnešu laikā pabijuši Baltkrievijas cietumos.

Kā vēsta festivāla rīkotājs, fotogrāfs Arnis Balčus, oriģinālais Pārmaiņu laukums atrodas kādā no Minskas iekšpagalmiem, kas kļuva par nozīmīgu baltkrievu simbolu cīņai par savām tiesībām. Šī vieta radās pārmaiņu rezultātā 2020. gada augustā, kad Baltkrievijā izcēlās masu protesti pēc prezidenta vēlēšanām. Pagalms kļuva par vienu no centrālajām pulcēšanās vietām, kur cilvēki apsprieda politiku, rīkoja koncertus, pretojās drošības spēku patvaļai.

Pārmaiņu laukuma centrālais objekts ir elektrības transformācijas būdiņa, kuru rotāja sienas gleznojums ar dīdžejiem Vladimiru Sokolovski un Kirilu Galanovu. Šo grafiti varas iestāžu darbnieki neskaitāmas reizes aizkrāsoja, aizkrāsoto sienu apsargāja miliči, taču sienas gleznojums parādījās atkal un atkal. Viņi kļuva par "Pārmaiņu dīdžejiem", kad mītiņā, kuru steidzīgi organizēja valsts struktūras, lai vēlēšanu dienas priekšvakarā, 9. augustā, Svetlana Tihonovska nevarētu tikties ar vēlētājiem, atskaņoja Viktora Coja dziesmu "Хочу перемен". Dīdžeji nekavējoties tika arestēti, piekauti cietumā un ieslodzīti uz 10 dienām, pēc kuru atsēdēšanas viņi emigrēja no Baltkrievijas. Novembrī pēc iedzīvotāja Romāna Bondarenko slepkavības laukums kļuva par piemiņas vietu, kur desmitiem tūkstošu cilvēku nesa ziedus un sveces. Dažas nedēļas vēlāk īpašās vienības nežēlīgi izkliedēja mītiņu, piemiņas vieta tika iznīcināta.

"Rīgas Fotomēneša" objekts "Pārmaiņu laukums" ir oriģinālās elektrības būdiņas kopija, kas izveidota Esplanādē pie LNMM. Būdiņas sienu rotā sienas gleznojums ar dīdžejiem, bet ēkas sienas papildina fotoizstāde – vairāk nekā 100 fotogrāfiju, kas dokumentē notikumus Pārmaiņu laukumā. Objekts būs apskatāms līdz 4. jūlijam.

14. jūnijā pulksten 19 "Rīgas Fotomēneša" "Facebook" lapā notiks diskusija "Spēle bez noteikumiem. Fotožurnālista darbs Baltkrievijā", kur par sarežģītajiem apstākļiem žurnālistiem Baltkrievijā diskutēs fotoreportieri Irina Arakhovskaja un Dmitrijs Bruško, bet sarunu vadīs žurnāliste un aktīviste Jūlija Volčoka.

"Rīgas Fotomēneša" centrālie notikumi šogad ir starptautiska mākslinieku izstāde "Dzīve pēc Covid?" Avotu ielā, Filipa Šmita izstāde "Nelīmējiet afišas" uz žoga Miera 41, fotogrāmatu izstāde "Self Publish Riga" ISSP Galerijā, Ievas Raudsepas izstāde Low galerijā u.c. pasākumi un notikumi publiskajā vidē, telpās un internetā līdz pat jūlija sākumam. Vairāk informācijas – festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!