Foto: LETA

Mākslai vajag telpu" "Vasaras mājā", kura atradīsies bijušās skaņu plašu rūpnīcas "Melodija" teritorijā, Kalnciema ielā 36/38, septiņi jaunie mākslinieki veidos izstādes, iedvesmojoties no Džemmas Skulmes daiļrades.

Kā žurnālistiem pastāstīja fonda "Mākslai vajag telpu" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, katrs mākslinieks parādīs to, kā viņš redz, saprotu un jūt Skulmes mākslu un redzējumu.

Pirmo izstādi gatavojusi māksliniece Paula Zariņa. Viņa stāstīja, ka izstādei iedvesmojusies nevis no Skulmes mākslas, bet intervijas ar mākslinieci. "Es pārskatīju Skulmes mākslu, kā arī noskatījos interviju ar viņu. Mani uzrunāja tas, ko māksliniece teica, ka viņai sprādziens ir tad, kad divas krāsas sadzīvo. Mani iespaidoja tieši šis personiskais moments," stāstīja Zariņa.

Mākslinieks Raitis Hrolovičs savu izstādi skatītājiem atvērs tikai augustā, bet pašlaik viņš gatavojas izstādei, vācot iespaidus un idejas. "Šodien es dzirdēju vārdu "tilti". Lai gan man nav skaidrs, ko ar to darīšu, tā ir kā grāmatzīme," norādīja mākslinieks. Veidojot izstādi, viņš izpētīšot teritoriju, iespējams, savus objektus izstādot arī ārpus "Vasaras mājas" izstāžu zāles un terases. "Paskatīšos, cik tālu dodas cilvēki. Negribu gluži palikt izstāžu zāles telpās. Mani ieinteresēja arī tas, ka aiz konteineriem, kuros atradīsies izstāžu zāle, ir bedre," stāstīja Hrolovičs. Viņš savus objektus veidojot no atrastām lietām, kuras dēvē par trofejām. "Šīs lietas drīzāk atnāk pie manis. Pēdējā trofeja, kuru esmu atradis, ir veca demontēta buru laiva. Es pārāk neaizraujos ar laivām, bet tā ir drīzāk emocionāla nekā materiāla trofeja," stāstīja mākslinieks.

"Vasaras mājā" izstādes rīkos arī Arnis Balčus, Kristians Brekte, Krista Dzudzilo, Indriķis Ģelzis un Darja Meļņikova. Katra izstāde būs skatāma divas nedēļas.

Skulme žurnālistiem pastāstīja, ka jaunie mākslinieki, viņasprāt, nav tik atšķirīgi no viņas pašas. "Jūs darāt to pašu, tikai ar citādiem līdzekļiem. Bet būtība paliek tā pati. Jāiedomājas, ka mēs strādājām ļoti lielas atkarības un spiediena apstākļos, tomēr domāšanas bija līdzīga - uz personisko, uz brīvību, pat nedefinējot to, galvenokārt darbojoties ar formas izteiksmes līdzekļiem," stāstīja Skulme.

Taujāta, vai dosies apskatīt jauno mākslinieku darbus, kuri veidoti, iedvesmojoties no viņas daiļrades, Skulme norādīja, ka viņu ļoti interesē šie darbi. "Mani tas, protams, interesē, bet ne jau tādēļ, ka tas būtu pienākums. Vēlos just, vai mani rosās tā jauna veida idejiskā domāšana. Viena daļa manas paaudzes mākslinieku ir samērā noliedzoši pret jauno. Tas ir dabiski. Tomēr izaicinājumi, riski mākslā ir vajadzīgi, un to ir jāsaprot. Ja tu neriskēsi, tad nekas jauns un citāds neparādīsies. Tāpat arī jaunais jau nerodas netīšām. Tas organiski notiek kopā ar pasaules attīstību," stāstīja māksliniece. Viņai šīs sakarības šķiet ļoti interesantas. "Daudzi saka, kā padomju laikā varēja saglabāties latviskais. Bet interesanti ir tas, kā globalizācijas laikā tomēr saglabājas Latvijas mākslas savpatība. Šķiet, ka Latvijā protam pa savam izmantot atradumus. Tā ir tāda piemērošanās spēja," norādīja Skulme.

"Vasaras māja" būs atvērta no 9.jūnija līdz 20.septembrim. Tajā atradīsies ne tikai izstāžu zāle, bet arī kafejnīca. Uz laiku izveidotā būve kalpos par platformu mākslas norisēm, kas vērstas uz apmeklētāju iesaistīšanu. "Vasaras mājā" paredzēti arī mākslinieku autorvakari, lekcijas, diskusijas, performances, DJ uzstāšanās un radošās darbnīcas bērniem. Visu pasākumu apmeklējums būs bez maksas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!