Foto: F64

Līdz pat 26. septembrim iedzīvotājiem un pilsētas viesiem Rīgas Mākslas telpā iespējams apmeklēt īpašu izstādi - "Lieliskā performance", kurā apkopotas videoinstalācijas un performances no 1996. gada līdz mūsdienām no Jūlijas Stošekas kolekcijas.

Izstāde ir tikšanās ar laikmetīgās mākslas visaktuālākajiem vārdiem: Edu Atkinsu, Trišu Bagu, Siprienu Gaijāru, Klaru Lidenu, Jesperu Justu, Polu Čanu, Toniju Oursleru, pašu kolekcijas autori Jūliju Stošeku un citiem.

Jūlijas Stošekas kolekcija ir jauna, bet ietekmīga laikmetīgās mākslas kolekcija, kas dibināta 2007. gadā Diseldorfā. Tā pievēršas tikai modernajiem medijiem - videomākslai un performancei, rīko savas izstādes, kā arī piedalās daudzu nozīmīgu laikmetīgās mākslas izstāžu satura producēšanā.

Rīgā to var redzēt pirmoreiz. Gan mākslas darbu izvēlē, gan publisko programmu veidošanā viens no kolekcijas kritērijiem tūlīt pēc konceptuālās struktūras un izcila mākslas darba ir mākslinieka sociālā balss: mākslas darbi Jūlijas Stošekas kolekcijā raksturo mūsu laiku, vērtības un to meklējumus. Ietekmīgā "Serpentine" galerija Londonā vairākus no izstādē "Lieliskā performance" aplūkojamo darbu autoriem sauc par 21. gadsimta nozīmīgiem māksliniekiem.

Foruma "Baltā nakts" laikā, 6. septembrī izstādē notiks divas performances, kuru autori ir jaunie mākslinieki, Marinas Abramovičas audzēkņi, kuri piedalījušies Jūlijas Stošekas kolekcijas performanču programmā "NUMUR TRĪS: ŠEIT UN TAGAD". Plkst. 20 varēs redzēt Enhes Hongas performanci "Piebraucamais ceļš", bet plkst. 22 Niko Vašelāri -"Bezvārdu fosilija".

Izstādes mākslinieki: Fransiss Aliss, Eds Atkinss, Triša Baga, Džons Boks, Pols Čans, Sipriens Gaijārs, Jespers Justs, Klara Lidena, Helena Mārtena, Tonijs Ourslers, Mika Rotenberga, Matilde ter Heine, Ārons Jangs, Tobiass Zeļonijs, kā arī astoņas dokumentācijas no Jūlijas Stošekas kolekcijas performanču programmas "NUMUR TRĪS: ŠEIT UN TAGAD".

Izstādes kuratori ir Mediju un mākslas muzeja "ZKM Karlsruē" galvenais kurators Bernhards Serekshe un Jūlija Stošeka. Producente Rīgā - Inga Šteimane. Izstādes organizators ir Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvalde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!