Foto: Publicitātes foto
Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) pirmā stāva izstāžu zālē līdz 29. septembrim aplūkojama izcilā gleznotāja, LMA emeritētā profesora Imanta Vecozola personālizstāde "Aiz parādes durvīm", portālu "Delfi" informē LMA pārstāve Linda Indriksone.

Izstādē ir eksponēti vairāk nekā piecdesmit dažādos laikos tapuši mākslinieka darbi.

"Manuprāt, kompozīcija ir radošas domas, atziņu un jūtu pasaules organizētas, mākslas tēlos izteikts apvienojums, kas sasummē redzēto un pārdzīvoto. Personīgi mani glezniecībā sajūsmina realitāte un reālais, kā arī gaisma. Domāju, ka mana glezniecība nav nesaprotama vai pretencioza, tā neietver sarežģītus zemtekstus, metaforas vai alegorijas. Tomēr, ja ir kāds noslēpums pasaulē – tā ir gaisma," stāsta Imants Vecozols.

Profesora Imanta Vecozola radošā dzīve vairāk kā pusgadsimtu ir saistīta ar Latvijas Mākslas akadēmiju, tamdēļ personālizstāde LMA aulā ir īpašs notikums, kuram mākslinieks gatavojās vairākus gadus. Izstādes nosaukums "Aiz parādes durvīm" ir mākslinieka īpaši izlolots – tajā viņš ir uzsvēris vēlmi iepazīstināt ar savas daiļrades būtiskākajiem aspektiem, kā arī savu glezniecisko meklējumu saturu. Izstādes darbi ir radīti dažādās glezniecības tehnikās un pārstāvēs vairākus glezniecības žanrus, sniedzot vienreizēju ieskatu Imanta Vecozola glezniecības pasaulē, iepazīstinot skatītāju ar gleznotāja meistarīgo kluso dabu poēziju, ainavu glezniecisko vēstījumu un figurālo kompozīciju dziļdomīgo vizuālo naratīvu.

1967. gadā Imants Vecozols sāka strādāt par Glezniecības katedras vecāko pasniedzēju, pirms tam septiņus gadus bija pedagogs Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā. 1982. gadā sāka vadīt Stājglezniecības meistardarbnīcu un 1989. gadā tika ievēlēts par profesoru. Visu savu mūžu profesors veltījis Latvijas glezniecībai un saviem audzēkņiem. Pret savu audzēkņu un arī savu daiļradi profesors Imants Vecozols vienmēr ir bijis un joprojām ir prasīgs. LMA izstādē tiks eksponēti darbi no mākslinieka personiskās kolekcijas, kā arī darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijas.

Ieeja bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!