Ja demokrātiskus protestus ilgstoši apspiež bruņoti specvienības karavīri, bet protestētājiem ieroči nav pieejami, tad tos ir jāizgatavo pašiem, raksta stila un mākslas portāls "Dazed Digital". Tieši tādus - paštaisītus ieročus - Kijevas Neatkarības laukumā jeb Maidanā februārī iemūžināja britu mākslas fotogrāfs Toms Džeimisons.

Fotogrāfs norāda, ka ieroči, bruņas un pašas barikādes ir lieliski "dari pats" paraugi. "Tas viss ir gatavots no dažādu lietu atliekām un būtu pilnībā nederīgs pret automātiem, granātām un snaiperiem. Cilvēki bija ģērbušies bruņās, kas gatavotas no koka un plāna metāla, tie lielākoties bija jauni vīrieši, kas vēlējās, lai citi redz, kā viņi ir ģērbušies. Ar šo acīs krītošo bruņojumu viņi parādīja to, ko vēlējās parādīt," stāsta Džeimisons.

Viņš norāda, ka lielākā daļa viņa fotografēto ieroču bijusi ļoti personalizēti. "Uz tiem bija uzraksti, dažādi simboli un cilvēki labprāt atklāja, kāds ir katra ieroča stāsts - kā viņi tos izmantoja cīņās, ko ar tiem bija nodarījuši, ko ievainojuši. Ar vairākiem ieročiem, kuri notīti ar izolācijas lentu, esot bijusi salauzta kāda kāja vai roka."

Mākslinieks pats atzīst, ka viņam visvairāk paticis ierocis, uz kura rakstīts "peacemaker" jeb "miera nesējs". Tajā pat laikā par vienu no iespaidīgākajiem viņš atzīmē rungu ar naglām galā. "Tā bija kādam lielam vīram, agresīvam tipam. Ne brīdi nešaubījos, ka viņš šo ieroci pielietos cīņā," stāsta fotogrāfs.

Džeimisons pauž, ka Kijevas centrā valdījusi gaisotne, kādu uzbur fantastikas filmas par nākotni, kurā teorētiski jābūt jaunajām tehnoloģijām, bet cilvēki ir bruņojušies ar primitīviem ieročiem. Viņš arī stāsta, ka visa Maidana apsardze bijusi labi organizēta un sastāvējusi no vairākām neatkarīgām grupām. Katrai no tām bruņojums un apgāde ar pārtiku lielā mērā bijis atkarīgs no tā, no kādas Ukrainas pilsētas katra nākusi.

Jau vēstīts, ka Ukrainā kopš novembra beigām notiek pret valdību vērsti protesti, kurus izprovocēja prezidenta Viktora Janukoviča lēmums Viļņā notikušajā Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības samitā neparakstīt sadarbības līgumu ar ES. Sākumā demonstranti pulcējās Kijevas Neatkarības laukumā, bet vēlāk nemieri pārņēma arī reģionus.

Pret valdību vērstais noskaņojums un protesti pastiprinājās, kad  varas iestādes centās Kijevas centrā sapulcējušos cilvēkus izdzenāt ar spēku.

Situācija eskalējās 19. janvārī, kad izcēlās milicijas un radikāli noskaņotu protestētāju sadursmes. Tas sekoja parlamenta pieņemtajiem likumiem, kas ievērojami ierobežoja vārda brīvību un tiesības protestēt.  Vairāki simti cilvēku ir cietuši, kā arī vairāki ir gājuši bojā.

Foto no Maidana:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!