Foto: DELFI

Bez ievērojamiem starpgadījumiem 10. jūnija vakarā Rīgā, Mārtiņa kapos notikusi mākslinieces Elīnas Semanes izstādes "Viss ir sūds, izņemot čuras" atklāšana. Izstāde aplūkojama festivāla "Rīgas fotomēnesis" programmā.

Lai gan iepriekš gan izstādes nosaukums, gan norises vieta, gan arī plānotie atklāšanas pasākumi bija izpelnījušies negatīvus komentārus, kā arī Kapsētu pārvaldes pārstāvji plānoja vērsties policijā, jo pasākums nebija saskaņots pašvaldībā, tomēr tas notika bez starpgadījumiem. Kopumā atklāšanas pasākumu Mārtiņa kapos apmeklēja ap 50 līdz 70 cilvēku, bet notiekošo uzraudzīja četri pašvaldības policisti.

Kā saruna ar "Delfi" saka "Rīgas fotomēneša" direktors, fotogrāfs Arnis Balčus, mākslinieki pielāgojas esošai situācijai un dažādiem apstākļiem, ko dzīve piespēlē, reizēm ik pa dienām un stundām.

"Domāju, ka notika tas, kam bija jānotiek, un par pasākumu visi iesaistītie ir apmierināti. Ne man kā festivāla direktoram, ne māksliniecei nebija nekādas intereses apmierināt kādas sabiedrības un mediju daļas ekspektācijas par provokāciju, bet gan visiem sagādāt skaistu un garīgu piedzīvojumu. Domāju, ka tie, kas uz kapiem atnāca ar atvērtu sirdi un prātu, to arī saņēma, neatkarīgi no tā, vai tajā brīdī skatījās interneta tiešraidi Fotomēneša "Facebook" lapā vai neskatījās."

Jau ziņots, ka izstāde "Viss ir sūds, izņemot čuras" notiek festivāla "Rīgas fotomēnesis" programmā. Kā iepriekš par tajā aplūkojamajiem darbiem vēstīja Balčus, fotogrāfijās Elīna Semane atklāti un drosmīgi dokumentē savu ikdienu, draugus, nebaidoties runāt par tādām tabu tēmām, kā depresija, nāve un pašiznīcināšanās. "Tās ir dusmas uz pasauli, kas balstās nesakārtotās attiecībās pašai ar sevi," sacījusi autore. Kapi izvēlēti par izstādes norises vietu, jo nāves tēma caurvij mākslinieces darbus un personīgo dzīvi, bet tajā pašā laikā viņa to uzskata par ideālu izstādes un brīvā laika pavadīšanas vietu. "Tā ir kā paradīze zemes virsū."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!