Foto: Publicitātes foto
Galerijā "Istaba" durvis vērusi Ansim Rūtentālam (1949-2000) veltītā piemiņas izstāde "Es mīlu jūs visus", ko, svinot ievērojamā kustību mākslinieka, Kustību teātra izveidotāja, režisora un pedagoga jubileju, organizē Anša Rūtentāla Kustību teātris, portālu "Delfi" informē galerijas pārstāve Linda Lūse.

Izstādē ir iespēja iepazīties ar kustību mākslinieka radošās darbības principiem, ieklausīties viņa domās par kustību mākslu un Kustību teātri, noskatīties Anša Rūtentāla veidoto izrāžu un videofilmu fragmentus. Izstādes ekspozīcijā iekļautais fotomateriāls, skices, dienasgrāmatas zīmējumi no Rūtentālu ģimenes un Kustību teātra arhīva un izstādes scenogrāfiskie elementi ļauj apmeklētājiem jutīgi un daudzpusīgi uztvert un iepazīt kustību mākslinieka personību un radošo veikumu.

Mākslinieka paveiktais ir atstājis dziļas pēdas Latvijas kultūrā, un viņa ietekme daudzās mākslas jomās jūtama vēl šodien. Viņš bija pasaules klases kustību režisors, izcils mīms un talantīgs Latvijas Kultūras akadēmijas pedagogs. Ansis Rūtentāls izveidoja pats savu Kustību teātri un aktieru apmācības sistēmu. Savām izrādēm viņš pats veidoja scenogrāfiju, tērpus un gaismu partitūru. Viņa stilistika bija tik atšķirīga, ka publiskajā telpā sāka lietot terminus "Anša skola", "Anša aktieri", "Anša gaismas". Saskarsmē viņš pievilka cilvēkus ar savu nesamākslotību, cilvēkmīlestību, dziļumu, mieru un aiz sevis atstāja daudzus skolniekus, kas viņam ir dziļi pateicīgi. Izstāde ir plašākais līdz šim publiski pieejamais vēstījums par Anša Rūtentāla devumu.

Izstādes "Es mīlu jūs visus" radošā grupa: Guna Bīriņa (kuratore), Rūta Briede (izstādes scenogrāfiskais risinājums), Evija Pintāne un Oskars Pavlovskis (animācija), Linda Lūse (grafiskais dizains), Dzintars Krūmiņš (videomontāža), Armands Briģis (uzbūve), Andrējs Krūmiņš (tehniskais konsultats).

Izstādes ieskaņā, mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2019" ietvaros, galerijā "Istaba" interesenti varēja vērot performanci "Zonde. Anša Rūtentāla ideja (1980)". Performance "Zonde" ir tapusi 20. gadsimta astoņdesmito gadu sākumā, un savas radošās darbības laikā Ansis Rūtentāls periodiski atgriezās pie šīs performances realizēšanas dažādās vidēs. Viņš aizrautīgi pētīja dažādu materiālu un cilvēka ķermeņa kustības savstarpējo saspēli. Horeogrāfes Ramonas Galkinas veidotās performances "Zonde" versijā piedalās Anša Rūtentāla Kustību teātra aktieri Artis Gulbis, Dzintars Krūmiņš, Vilnis Bīriņš, LKA Laikmetīgās dejas mākslas studenti Emanuēla Zvaigznīte un Marģers Vanags.

Izstādes darbības laikā izstādes skatuvi ar improvizētām performancēm iedzīvinās Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas mākslas bakalaura studijas programmas studenti. Vairāk nekā 20 studentu performances izstādes apmeklētāji varēs vērot 25. septembrī no pulksten 15.00 līdz pulksten 16.00. Kursa vadītāja profesore Olga Žitluhina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!