Foto: SIPA/Scanpix/LETA
Itālijas pilsētā Florencē, "Palazzo Strozzi" 21. septembrī atklāta serbu performanču mākslinieces Marinas Abramovičas izstāde "The Cleaner".

Izstāde ir unikāla restrospektīva, kas sniedz ieskatu mākslinieces darbībā no 70. gadiem līdz pat jaunās tūkstošgades sākumam. Tajā aplūkojami vairāk nekā 100 darbu – video, fotogrāfijas, gleznas, objekti un instalācijas, kā arī no jauna tiks pārradītas viņas slavenākās performances, ko veiks īpaši šai izstādei sagatavota cilvēku grupa.

Tiesa, atklāšanas pasākumu laikā māksliniece piedzīvojusi nepatīkamu pārsteigumu – viņai uzbrucis kāds vīrietis, sitot ar viņas pašas portretu. Uzbrukums noticis 23. septembrī, kad māksliniece devusies uz "Palazzo Strozzi" pagalmu, lai sniegtu autogrāfus faniem izstādei un savai daiļradei veltītā grāmatā.

Vēlāk galerijas direktors Arturo Galansino publicēja kopbildi ar Abramoviču un rakstīja, ka ar mākslinieci viss ir kārtībā un uzbrucējs ir aizturēts.

Kauslīgais Abramovičas sitējs bija kāds 51 gadu vecs čehu mākslinieks, kurš dzīvo Florencē. Sākumā māksliniece domājusi, ka viņai tiek nesta dāvana, tomēr tad sekojis sitiens, pēc kura zibenīgi ieradušies drošībnieki. Abramoviča uzreiz vīrietim jautājusi, kāpēc viņš tā darījis, kāpēc ienīst viņu, viņš atbildējis, ka darījis to savas mākslas vārdā.

"Man grūti saprast vardarbību. Vardarbība vienam pret otru nerada mākslu. Es arī reiz biju jauna māksliniece un nebiju slavena. Tomēr nekad nevienam nedarīju sāpes. Savā darbā esmu sastapusies ar dažādām situācijām, riskējusi pati ar savu dzīvību, bet tā vienmēr ir bijusi mana izvēle un es uzstādu noteikumus," vēlāk teica Abramoviča.

Izstāde "The Cleaner" apmeklētājiem būs atvērta līdz 2019. gada 20. janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!