Foto: LETA
No šā gada 3. novembra līdz 2017. gada 15. janvārim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) skatāma izstāde "Septiņdesmitie. Skaistuma lietderība" un tās satelītizstāde – "Septiņdesmitie. Darbs un atpūta".

2013. gadā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā bija aplūkojama izstāde "Uz lielās dzīves trases", kas atspoguļoja 20. gadsimta 60. gadu lietišķās mākslas un dizaina kopainu.

Šogad muzejs pēctecīgi prezentē izstādi, kuras mērķis ir parādīt Latvijas lietišķās mākslas attīstību nākamajā desmitgadē, ko raksturo jauns idejiski formāls pagrieziens no funkcionāla lietderīguma uz konsekventām dekoratīvām kvalitātēm.

Kontekstā ar izstādi izveidota ekspozīcija "Septiņdesmitie. Darbs un atpūta", kas ir veltījums izcilai Latvijas personībai – Rūdolfam Heimrātam un viņa deviņdesmit gadu jubilejai.

Rūdolfs Heimrāts (1926–1992) ir bijis talantīgs tekstilmākslinieks, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Tekstilmākslas nodaļas dibinātājs (1961), profesors un ilggadējs vadītājs (līdz 1992), Latvijas laikmetīgās tekstilmākslas skolas radītājs un attīstības virzītājs.

Ekspozīcijā īpaši akcentēta meistara būtiskā vieta visā Latvijas dekoratīvās mākslas kopainā 20. gadsimta 70. gados. Dekoratīvās mākslas evolūcija šajā periodā nav iedomājama bez Rūdolfa Heimrāta mākslinieciskās jaunrades, viņa sabiedriskās darbības Latvijas Mākslinieku savienībā un Latvijas Mākslas akadēmijā.

Izstādes "Septiņdesmitie. Skaistuma lietderība" eksponātu klāsts atlasīts no Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja tekstilmākslas un keramikas kolekcijām. Plašākam 20. gadsimta 70. gadu perioda raksturojumam izmantots foto un video materiāls no Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva un mākslinieku privātajiem arhīviem. Savukārt ar desmitgades izteiksmīgo grafisko valodu iepazīstina mākslas notikumiem veltītu plakātu izlase no Latvijas Nacionālās bibliotēkas kolekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!