Foto: Delfi kolāža – Elena Olivo, © Brooklyn Museum/Guno Park

Kopš 4. novembra Bruklinas muzejā, ASV pilsētā Ņujorkā, izstādīti rokmūzikas celmlauža Igija Popa akti, kas šī gada februārī tapuši Tērnera balvas laureāta Džeremija Dellera vadībā.

Pirms aptuveni deviņiem mēnešiem Ņujorkas Mākslas akadēmijā sapulcējās 22 mākslinieki, lai zīmētu aktus – nodarbe, kas pazīstama ikvienam mākslas studentam, taču modelis šoreiz bijis pasaulslavenais dziedātājs Igijs Pops. Radītie grafikas darbi apkopoti un izlikti apskatei šomēnes atklātajā Bruklinas muzeja izstādē "Iggy Pop Life Class" ("Igija Popa akti"), ko veidojis britu mākslinieks Džeremijs Dellers.

Foto: Elena Olivo, © Brooklyn Museum.

"Igijam Popam ir viens no atpazīstamākajiem ķermeņiem populārajā kultūrā. Tas ir ķermenis, kas ir būtisks, iepazīstot rokmūziku, tas ticis izrādīts uz skatuves, apbrīnots, kā arī šo daudzo gadu laikā – rūpīgi apspriests, kas ir neparasti vīrietim," savas pārdomas klāsta izstādes idejas autors Dellers. "Drīkst arī apgalvot, ka viņa miesa ir daudz pieredzējusi un pārdzīvojusi. Es gribēju, lai viņš ir modelis, jo cerēju, ka, viņu uzzīmējot, mēs radīsim kādu jaunu šķautni mūsu izpratnē par šo kultūrā svarīgo cilvēku."

Kad Igijs Pops 1960. gadu nogalē sāka mūziķa karjeru, viņš bija viens no pirmajiem, kurš brīvi, nekaunīgi, pat – vardarbīgi atklāja savu torsu skatītājiem. Kails augums nu kļuvis par vienu no Popa atpazīstamības zīmēm. Arī mūsdienās 69 gadus vecais voklālists bieži redzams uz skatuves bez krekla. Par to latviešu publika varēja pārliecināties arī šā gada "Positivus" festivālā.

Foto: Guno Park, Untitled (Sitting pose), from Iggy Pop Life Class by Jeremy Deller, 2016.

Izstādē iekļauti 107 zīmējumi, kuros 22 mākslinieki – vecumā no 19 līdz 80 gadiem – atveidojuši Igija Popa kailo augumu. Ekspozīciju papildina muzeja krājumā esošie objekti-vīrieša figūras atveidi no dažādām kultūrām un laika periodiem – no Senās Ēģiptes skulptūrām līdz modernistu radītām fotogrāfijām.

"Tā nebija nekāda muļķošanās. Tas nebija par manu krāniņu vai tamlīdzīgi," Igijs Pops pastāstījis žurnālam "Entertainment Weekly". "Tas vienkārši bija veids, kādā dokumentēt to, kas no manis ir palicis pāri," mūziķi citē izdevums.

Savukārt Dellers laikrakstam "The Guardian" skaidrojis, ka rokenrols palīdzējis normalizēt vīrišķo skaistumu mūsdienās. Pēc viņa teiktā, rokenrols "deva vīriešiem citu vīrišķības versiju, citu veidu, kādā uz sevi paskatīties."

Izstāde "Iggy Pop Life Class" Bruklinas muzejā apskatāma līdz 2017. gada 26. martam. Fotogrāfiju un zīmējumu pārpublicēšana portālā "Delfi" ir saskaņota ar Bruklinas muzeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!