Foto: DELFI

Ceturtdien fonda "Mākslai vajag telpu" "Vasaras mājā" atklāta Kristiana Brektes izstāde.

Izstādē skatāmi mākslinieka veidoti objekti, kas sasaucas ar viņa, kā arī Džemmas Skulmes daiļrades kontekstā nozīmīgo laika un tā būtības tēmu. Brekte to sasaista ar krusta simboliku, kas, pēc Skulmes vārdiem, ir visam pamatā - "visa sākums un nobeigums".

Kā vēsta izstādes rīkotāji, mākslinieks ir pakļauts nemitīgai cīņai ar laika veci un centieniem neļaut tam aprīt tā bērnu radīto.

Brektes izstādi iespējams apskatīt līdz 5. jūlijam.

2. jūlijā plkst 18 norisināsies mākslinieka autorvakars, kurā Brekte pastāstīs par idejas rašanos un darba tapšanas gaitu, kā arī atbildēs uz interesentu uzdotiem jautājumiem.

Mākslinieks ir ieguvis maģistra grādu scenogrāfijā Latvijas Mākslas akadēmijā, šobrīd ir šīs apakšnozares profesors un vides mākslas apakšnozares vadītājs. Savos darbos Brekte caur ironiju un grotesku aplūko sabiedrības novirzes, radot jaunu nāves, seksualitātes un reliģijas jēdzienu tēlu sistēmu. 

Viņš aizvadījis vairākas personālizstādes Latvijā, tostarp izstādi "Rīgas madonnas" galerijā "Alma" 2010.gadā, kas tika nominēta"Purvīša balvai". Mākslinieks piedalījies grupu izstādēs daudzviet pasaulē, tostarp Ņujorkā, Viļņā, Berlīnē, Maskavā un Vīnē. Brektes darbi tikuši iekļauti britu izdevniecības "Phaidon" izdotajā katalogā "Younger Than Jesus" 2009.gadā. Mākslinieka darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā un privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Jau ziņots, ka "Vasaras mājas" cikla galvenais vadmotīvs ir Džemma Skulme un viņas 90 gadu jubileja. No konteineriem veidotā mākslas platforma veidota kā atgādinājums, ka Rīgā joprojām nav muzeja, kurā atspoguļota Latvijas pēckara un mūsdienu māksla. Kā vispiemērotāko vietu šādam muzejam fonds saredz Rīgas Tehniskās universitātes ēku Kaļķu ielā 1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!