Foto: F64
Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" no 6. septembra līdz 29. oktobrim būs skatāmas divas personālizstādes – Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa projekts "Paralēli", portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji. Izstādes kuratore Inga Bunkše.

Kasparam Zariņam ir kāda līdzība, kas parasti tiek stāstīta studentiem: "Iedomājies, ka amats un ideja ir kā divas paralēles, divas līnijas. Mākslinieks ir tas, kas nostājas pa vidu un savieno abas paralēles – kā plusu un mīnusu. Kurā vietā notiks savienojums, atkarīgs no mākslinieka. Mākslinieka prasmei ir jāatbilst idejai. Viņš var ļoti labi saprast formu, tad viņam attiecīgi jāatrod ideja, kas ideāli abas paralēles savieno. Var būt tūkstošiem ideju, bet, ja nav prasmes, nekas nesanāk."

Kā raksta izstādes kuratore, šo līdzību var attiecināt arī uz Viju un Kasparu Zariņiem – viņu dzīves un radošais ritējums plūdis līdzās, katrs no viņiem vienlaikus iemieso gan ideju, gan prasmes, un nevainojami izvietotās pārmiju vietas bagātina otra izteiksmes veidus. Ja gleznotājus var nosacīti iedalīt tajos, kas izmanto camera obscura, – vermēristos, un tajos, kas neizmanto, – džotistos, tad Kaspars sevi pieskaita džotistiem, bet Vija ir Vermēra piekritēja. Abi autori var strādāt blakus, vienā darbnīcā, jo viņi mākslā atraduši katrs savu ceļu, ko nosaka raksturs un iekšējā gleznieciskā struktūra. Tādēļ arī izstādes viņi var rīkot reizē, jo abi ir tik atšķirīgi un pašpietiekami.

Izstādē iekļautas Vijas Zariņas divdesmit lielformāta ainavas, kas ir tapušas pēdējā pusotra gada laikā, savukārt no Kaspara Zariņa daiļrades būs apskatāmi darbi no izstādes "Simptomi" (2015, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā) un sešas jaunas lielformāta kompozīcijas (4x4 m), kas tapušas pusotra gada laikā.

Apmeklētāju uzmanību piesaistīs Ģirta Vinniņa video intervijas ar Viju un Kasparu Zariņiem, kas atklāj abu mākslinieku darbu radīšanas procesa noslēpumus. Izstādē tiek demonstrēta arī filma "Skaistums kā paņēmiens", kuras autori ir Henrieta Verhoustinska un Andrejs Verhoustinskis.

Izstādes laikā tiks atvērtas izdevniecības "Neputns" sagatavotās grāmatas par māksliniekiem. Vijas Zariņas grāmatas teksta autores ir Ieva Rupenheite un Anda Treija, māksliniece – Anna Aizsilniece. Par Kasparu Zariņu rakstus sagatavoja Ieva Rupenheite, Anda Treija un Inga Bunkše. Grāmatas mākslinieks – Armands Zelčs. Fotogrāfi – Normunds Brasliņš, Andrejs Verhoustinskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!