Paziņoti pasaules lielākā fotokonkursa – "Wiki Loves Monuments" – uzvarētāji, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas "Wikimedia" kopienas pārstāvis Mārtiņš Bruņenieks.

Uzvarētāju attēli atklāj pasaulei dažādo kultūru pieminekļus un arī to fotogrāfiju autorus – brīvprātīgos, kuri sabiedrības lietošanā nodevuši tūkstošiem attēlu. Konkurss "Wiki Loves Monuments" jeb "Kultūras pieminekļi Vikipēdijā" iekļauts Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā pasaulē lielākais fotokonkursam, vēsta Bruņenieks. Šogad tas jau otro reizi notika arī Latvijā.

Septembra laikā 42 valstīs 10 748 dalībnieki konkursā kopumā iesniedza 277 365 fotogrāfijas, no tām Latvijas konkursā 46 fotogrāfi iesniedza 2189 attēlus. 13 fotogrāfijas tika iesniegtas arī atsevišķajā Antarktīdas konkursā.

Pēc konkursa noslēguma pie darba ķērās katras valsts žūrija, Latvijas fotogrāfiju vērtēšanā iesaistot arī pārstāvjus no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas. Rezultātā tika noteiktas labākās 10 fotogrāfijas, kuras tika iesniegtas konkursa starptautiskajā kārtā, bet to autori 7. decembrī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā tika apbalvoti, novērtējot viņu ieguldījumu.

Aktīvākais no dalībniekiem bija augšupielādējis 619 fotoattēlus, galvenokārt par Latvijas baznīcu tēmu. Latvijas uzvarētāju attēlos bija pārstāvēta gan Āraišu pils aerofotogrāfija, gan Stāmerienas muižas ziemas skats, gan arī kāds savdabīgāks kultūras piemineklis — Valdemārpils Elku liepa, kulta vieta.

Tomēr labāko 15 fotogrāfiju skaitā Latvijas attēli neiekļuva. Vispasaules konkursa uzvarētāja fotogrāfija uzņemta Berlīnes reģionālajā tiesas ēkā, kur ir patiesi iespaidīga ieejas halle. Starp labākajiem attēliem atrodamas gan tādas eksotiskas vietas kā Taizeme, Pakistāna un Panama, gan arī pavisam tuvās valstis – Slovākija un Vācija.

"Wiki Loves Monuments" ir starptautisks fotokonkurss par kultūras pieminekļu tēmu, ko šī gada septembrī organizēja "Wikimedia". "Wikimedia" ir kustība, kas veido "Vikipēdiju", brīvo enciklopēdiju — globālu sadarbības projektu, ko īsteno brīvprātīgie visā pasaulē. Visas konkursā iesniegtās fotogrāfijas ir pieejamas brīvajā multimediju failu krātuvē "Wikimedia Commons".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!