Foto: Imants Zeltiņš. Bauska
Veterāni ir portretu sērija. Tās centrā ir cilvēki, kuri piedalījās Otrajā pasaules karā – cilvēces vēstures baisākajā notikumā.

To vēl joprojām nevar salīdzināt ar kādu citu notikumu vai procesiem ne katastrofas apmēru, ne cilvēciskās traģēdijas, ne ietekmes ziņā. Ikviens indivīds, kurš piedalījās karā, neatkarīgi no tā, vai viņš bija zaldāts vai virsnieks, cietumnieks vai sargs, mediķis vai inženieris, veidoja pasauli tādu, kādu to redzam šodien.

Šī projekta mērķis ir pacelt emocionālo plīvuru, aiz kura slēpjas katra portreta galvenais varonis. Kopš kara beigām ir pagājuši 70 gadu, un tas sev līdzi aiznesa miljoniem dzīvību. Šādā kontekstā fotogrāfs analizē un salīdzina to cilvēku dzīves, kuri izdzīvoja un vēl joprojām ir dzīvi. Projekta ietvaros fotogrāfs devās uz dažādām, kara ietekmētām valstīm, intervēja un fotografēja tos cilvēkus, kuri piedalījās karā. Fotogrāfa mērķis bija izveidot mozaīku no tiem cilvēkiem, kuri vienā un tajā pašā laika periodā bija iesaistīti šajā neaptveramajā traģēdijā, un arī no tiem, kuri tobrīd dzīvoja ar karu nesaistītas dzīves citos planētas nostūros.

Saša Maslovs (Sasha Maslov, 1984) ir ukraiņu fotogrāfs, kurš dzīvo un strādā Ņujorkā. Saša sāka strādāt pie Veterānu projekta 2010. gada septembrī, kad atvēra savu darbu izstādi Maskavā. Toreiz Saša nolēma spert pirmo soli un atrada vietējo kara veterānu Odintsovā – mazā piepilsētas ciematā netālu no Maskavas. Pēc pirmā portreta un intervijas viņš devās garā ceļojumā caur vairāk nekā divdesmit valstīm, aptverot trīs kontinentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!