Foto: Ēriks Božis

No 8. septembra līdz 1. oktobrim bijušajā LU Bioloģijas fakultātē (Kronvalda bulvārī 4) norisināsies Baltijas vērienīgākā ikgadējā laikmetīgās mākslas notikuma "Survival Kit" izstāde un ar to saistītie notikumi – mākslinieku, teorētiķu un filozofu atvērtās lekcijas, filmu demonstrācijas, performances un lasījumi, ekskursijas izstādē, kā arī aizraujošas darbnīcas bērniem mākslinieku vadībā.

Šogad festivāls aicina izkāpt no ierastās pasaules uzlūkošanas skatupunkta un paraudzīties uz pasauli no dabas perspektīvas. Vai ieklausoties zināšanās, ko piedāvā citas dzīvas būtnes, iespējams atrast ilgtspējīgas alternatīvas mūsdienu apstākļiem?

No sēņu audzēšanas laboratorijām un gleznām, ko bez cilvēka pieskāriena zīmējis purvs un kukaiņi, līdz roņu balsīm tukšā kāpņutelpā un eksotisku putnu dziesmām ēkas ārpusē – ar starptautisku izstādi un plašu notikumu programmu sākas "Survival Kit 9", kam dots nosaukums "Saiet ābolā * kokā * sēnē * ledājā * gliemežvākā * briedī * kanārijputniņā * sikspārnī". Par festivāla vietu kļuvusi bijusī Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāte, tā turpinot "Survival Kit" tradīciju izmantot Rīgas tukšās ēkas.

"Survival Kit 9" tēmas izvēli skaidro kuratori Solvita Krese, Inga Lāce un Jonatans Habibs Engkvists: "Mēs dzīvojam laikā, kurā pasaule tiek interpretēta, izmantojot populismu un konservatīvu nacionālismu, un notiek neapdomīga dabas izmantošana, tāpēc "Survival Kit 9" būs vērsts uz jaunas pieredzes un maņu apzināšanu, uzsverot citus pasaules uztveres un mācīšanās veidus. Varbūt pienācis laiks kļūt par ābolu, aprikozi, roni, kukaini vai šļūdoni… īsāk sakot, attīstīt savas apslēptās spējas, sajūtas, kas vēl tikai gaida, kad mēs tās atklāsim ‒ noskaņoties uz viļņa, kas ļauj uztvert augu savstarpējo saziņu, pavaicāt dzīvniekiem, ko viņi domā, un paraudzīties uz lietām no kristāla daudzšķautņainās laika perspektīvas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!