No 3. marta līdz 14. aprīlim laikmetīgās mākslas galerijā "Tuesday to Friday" Valensijā, Spānijā apskatāma latviešu mākslinieces Līgas Spundes personālizstāde "Panikas lēkme saulainā dienā".

Kā "Delfi" informē mākslinieces pārstāvji, jaunajā izstādē uzmanība pievērsta trauksmes sajūtai un bailēm. Izstāde veidota kā laikmetīga multimediju instalācija, kurā vizualizēta mūsdienu pasaulei raksturīgā nenoteiktība. Spundes veidotā instalācija, kuras pamatā ir piecu digitālu zīmējumu sērija, izstādes apmeklētājus aicina identificēties ar ekspozīcijas hiperbolizētajiem tēliem un caur to skatieniem ielūkoties pašiem savās sajūtās, reflektējot par emocijām, reakcijām un pārdomām, kas atmodinātas ieilgušajā trauksmes stāvoklī.

Māksliniece skaidro: "Izstādē redzamie tēli caur savu skatienu spoguļo neziņu par apkārt notiekošo. To sejas iemieso apjukumu un bažas, vēršot uzmanību uz sabiedrībā pieaugošo neapmierinātību un satraukumu par globālo procesu virzību. Tomēr mēs, tāpat kā izstādes tēli, nevaram izbēgt no pastāvošās realitātes radītā nemiera un nenoteiktības, kurā racionālas, pamatotas bailes baro iracionālu panikas sajūtu un otrādi. Manu darbu varoņi cīnās ar tām pašām emocijām, ar kurām saskaramies mēs visi, tāpēc izstāde iemieso ne tikai šo nemieru, bet arī akūtu nepieciešamību pēc savstarpējas solidaritātes un empātijas."

Līga Spunde (1990) 2016. gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas maģistrantūras studijas ar diplomdarba projektu "Pārgājiens", kas ieguvis "Startpoint Prize 2016" žūrijas atzinību kā viens no trim labākajiem Eiropas mākslas augstskolu absolventu projektiem. 2020. un 2022. gadā māksliniece nominēta Purvīša balvai; viņa regulāri piedalās izstādēs un mākslas projektos gan Latvijā, gan ārzemēs, un viņas darbi atrodami Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, "VV Foundation", "Signet Bank" kolekcijās, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Igaunijā un Šveicē. Spunde savus darbus bieži veido kā multimediālas instalācijas, kurās personīgi stāsti cieši savīti ar apzināti konstruētu fikciju.

Vairāk par izstādi: tuesdaytofriday.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!