vimeo:188316117

.

Šā gada Toronto "Baltās nakts" ietvaros anonīmo mākslinieku kolektīvs "Luzinterruptus" no Spānijas atkārtoti radīja instalāciju "Literature vs. Traffic" ("Literatūra pret satiksmi"), kurā viena no lielpilsētas rosīgākajām brauktuvēm tiek noklāta ar aptuveni 10 000 grāmatām.

Instalācija, kas iepriekš bijusi skatāma Madridē un Ņujorkā, idejiski ir komentārs par pilsētvides blīvo satiksmi un automašīnu pārāk lielo daudzumu. Nomainot ierasto spēkratu drūzmu ar rakstniecības paraugiem, mākslinieki centušies pilsētā uz vienu nakti radīt telpu bez transportlīdzekļiem. Arī citiem "Luzinterruptus" darbiem ir raksturīga saistība ar vides aizsardzību.

Šai instalācijā daudzās grāmatās tika ievietotas mazas spuldzītes, kas licis "literārajai upei" naktī mirguļot.

Grāmatas instalācijai ziedoja organizācija "Pestīšanas Armija", un lai noklātu Hagermana ielu Toronto centrā ar beletristiku, 12 dienu garumā kopīgi strādāja aptuveni 50 brīvprātīgo. "Tādējādi pilsētas daļa, kas parasti atvēlēta ātrumam, piesārņošanai un troksnim, uz vienu nakti kļūst par vietu klusumam, mieram un kopā būšanai, ko izgaismo blāvā, maigā gaisma no lappusēm," vēstīts mākslinieku mājas lapā. "Grāmatas izliktas tiem, kas tās vēlas paņemt. Tādā veidā instalācija pašattīrīsies un pastāvēs tik ilgi, cik cilvēki to vēlēsies. Mašīnas ar laiku šo telpu atkal aizpildīs, bet tiem, kuri naktī šeit pastaigājas, cerams, atmiņā paliks grāmatas un uzlabosies attiecības ar vidi."

Instalācijas skatītājiem bija atļauts grāmatas ņemt līdzi uz mājām, atgriežot lasāmo atpakaļ apritē. Grāmatas pakāpeniski nozuda no ielas aptuveni desmit stundu laikā.

Grāmatu izmantošana instalācijās ir zināma prakse arī latviešu māksliniekiem un aktīvistiem – 2013. gadā, kad jūnija mēnesī sākās reģistrācija Eiropas kultūras gada ievadošajam pasākumam – "Grāmatu draugu ķēdei", Esplanādē norisinājās "grāmatu domino" – vertikāli nostādinātu grāmatu rindas svinīga sagāšana.

Foto: LETA

Akcija saņēma dalītu skatītāju reakciju, izpelnoties gan uzslavu par vērtīgo darbu ar grāmatu nogādāšanu bibliotēkā un cilvēku sadarbošanās veicināšanu, gan kritiku par nevērīgu attieksmi pret grāmatām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!