Foto: DELFI

Trešdien, 21. aprīlī, pēc ilgāka pārtraukuma durvis apmeklētājiem vēris Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, piedāvājot pēc iepriekšēja pieraksta interesentiem aplūkot starptautisko izstādi "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā".

Pagaidām LNMM galvenā ēka ir vienīgā, kas pandēmijas ierobežojumu apstākļos ir atvērta apmeklētājiem. Jau ziņots, ka šis ir pirmais Kultūras ministrijas rosinātais pilotprojekts drošai kultūrvietu publiskās darbības atsākšanai Covid-19 ierobežojumu laikā.

Sākotnēji izstādes apmeklējumam varēja pieteikties gan tiešstaisē, gan telefoniski, taču lielā pieprasījuma dēļ jau nākamajā dienā pēc muzeja atvēršanas tika paziņots, ka pieteikumi tiks pieņemti tikai telefoniski.

Izstāde "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" ir īpaša – tā bija daļa no Baltijas valstu simtgades svinību starptautiskās programmas 2018. gadā un ar ievērojamiem panākumiem tika izrādīta Orsē muzejā Parīzē, vēlāk izstāde bija aplūkojama arī Tallinā un Viļņā, taču vērienīgās izstādes ceļojuma noslēguma plānus Rīgā izjauca pandēmija – no izstādes atklāšanas brīža līdz ārkārtējās situācijas izziņošanai 2020. gada 9. novembrī pagāja nepilns mēnesis.

Diemžēl 2021. gada 4. maijā izstāde ir jāslēdz – to paredz savstarpējie starptautiskie līgumi. "Darbi ir jāved atpakaļ uz Lietuvu un Igauniju, jo tie ir nepieciešami viņu pašu izstādēm. Ilgāk mēs tos vairs paturēt nevaram," iepriekš "Delfi" skaidroja LNMM sabiedrisko attiecību speciāliste Luīze Mizga.

Jau ziņots, ka neklātienē iepazīt izstādē aplūkojamos darbus varēs jaunā Latvijas Televīzijas dokumentālajā filmā "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā". Filmas režisore – Linda Veinberga.

Kā iepriekš vēstīts, lai nodrošinātu vienmērīgu plūsmu un uz vienu personu ne mazāk kā 25 kvadrātmetru telpas, ir noteikts maksimālais apmeklētāju skaits, kas vienlaicīgi var atrasties ēkā – 50, savukārt izstādē – 30. Muzeja darbinieki atgādina ievērot divu metru distanci. Ieteicamais izstādes apmeklējuma ilgums – līdz 60 minūtēm. Pagaidām plānots, ka šādā režīmā muzejs darbosies no 21. aprīļa līdz 4. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!