Foto: LETA

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē "Arsenāls" no 3. marta līdz 21. maijam skatāma izstāde "Hiperreālisms. Virziena variācijas Latvijā". Ar šo projektu Latvijas Nacionālais mākslas muzejs atklāj pasākumu programmu, kas veltīta Latvijas valsts simtgadei, portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Izstāde pievēršas hiperreālisma ienākšanai un attīstībai Latvijā pusgadsimta garumā, aptverot periodu no 1967. līdz 2017. gadam.

Hiperreālisma uzplaukums Latvijā 20. gadsimta 70. gados notika vienlaicīgi ar fotoreālisma – ASV dzimušā virziena – izplatīšanos Eiropā, kur tas ieguva nosaukumu "hiperreālisms". Taču virzienam tiek lietoti arī citi apzīmējumi: superreālisms, aukstais reālisms, radikālais reālisms, fokusa reālisms. Hiperreālisms figuratīvajā mākslā precīzi un detalizēti attēlo reālitāti un imitē fotogrāfijas specifiku, raksta izstādes kuratore Elita Ansone.

Izstāde tiek rīkota saistībā ar projekta "Desmit epizodes 20. gadsimta otrās puses mākslā Latvijā". Projekta mērķis ir pētīt Latvijas 20.gadsimta otrās puses mākslu, interpretēt šajā laikā radītos mākslas darbus nevis kā lokālus, hermētiskus un no pasaules nošķirtus faktus, bet gan plašāk, pievēršoties Rietumu mākslas kultūras kontekstam.

Izstādē eksponēti darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, AS ABLV Bank kolekcijas Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājumam, galerijas "Māksla XO", "Rīgas galerijas" kolekcijas, Zuzānu, Irinas un Māra Vītolu, Zaigas un Māra Gaiļu, Jāņa Lozes, Anitas Vanagas un citām privātām kolekcijām, kā arī mākslinieku īpašumā esošie darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!