No 29. oktobra Latvijas Fotogrāfijas muzejs saviem apmeklētājiem piedāvās apskatīt Liepājas vecmeistara Pētera Jaunzema darbu retrospekciju, ziņo muzeja pārstāvji.

Abās Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs būs skatāmas ap 70 melnbaltas Pētera Jaunzema veidotas fotomontāžas, kurās pārstāvēti portreti, ainavas un akti.

Jaunzems pats norāda, ka viņam patīk, ja forma harmonē ar darba saturu un tas rada pozitīvu saviļņojumu. Autors ar fotogrāfiju nodarbojas vairāk nekā 55 gadus un ir spilgts latviešu klasiskās fotogrāfijas pārstāvis un ilggadējs Liepājas Tautas fotostudijas biedrs.

"Visu cieņu fotogrāfijai," saka Pēteris Jaunzems, norādot, ka viņam fotogrāfija nekad nav bijusi vaļasprieks un pilda nozīmīgu lomu, kalpojot kā apkārtējo norišu un parādību uztveres un iekšējo pārdzīvojumu izteiksmes veids, stāsta muzeja pārstāvji.

Fotogrāfs atceras laikus, kad nakts stundās, laikā, kad piederīgie jau gulējuši, vannas istaba un gaitenis kļuvuši par fotolaboratorijām un ilga un pacietīga darba rezultātā no negatīviem tapušas fotogrāfijas. Viņš norāda, ka mūsdienās, pateicoties tehnoloģiju attīstībai, mākslas fotogrāfijas iespējas ir paplašinājušās un atzīmē, ja dzīvē būtu iespēja vēlreiz sākt visu no gala, atkal dotu priekšroku fotogrāfijai.

Pēteris Jaunzems ar fotogrāfiju nodarbojas kopš 1962. gada, kad tika dibināts Gulbenes fotoklubs, taču lielāko daļu sava fotogrāfa mūža pavadījis kā Liepājas Tautas fotostudijas biedrs. Ilgus gadus viņš ir strādājis Liepājas pilsētas avīzē par fotogrāfu.

1992. gadā Starptautiskā fotomākslas federācija piešķīrusi viņam izcila mākslinieka statusu (EFIAP). Starptautiskās fotomākslas izstādēs Latvijā un ārzemēs piedalās kopš 1976. gada, to skaits pārsniedzis sešus simtus. Pēteris Jaunzems apbalvots ar FIAP zelta, sudraba un bronzas medaļām, kā arī goda lentām, septiņas reizes saņēmis Niepses medaļu no Francijas Fotomākslinieku savienības. Latvijā apbalvots ar fotogrāfa Mārtiņa Buclera prēmiju. Pētera Jaunzema fotogrāfijas ir iekļautas vairākās nozīmīgās fotogrāfiju kolekcijās Eiropas muzejos, tostarp Beļģijā, Francijā, Šveicē, ziņo retrospekcijas rīkotāji.

Izstādes atklāšanā tiks prezentēts autora šogad izdotais kuršu zvejniekiem veltītais fotomākslas albums "Piemares īstenieki".

Izstādes atklāšana notiks 29. oktobrī, plkst. 17:00, Latvijas Fotogrāfijas muzejā Mārstaļu ielā 8.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!