Foto: DELFI
20.martā, pulksten 16.30, Rīgas Doma dārzā atklāta jauna mākslas galerija, kas turpmāk būs atvērta izstāžu vieta māksliniekiem un apmeklētājiem, piedāvājot regulāru programmu visiem mākslas cienītājiem. Jauno pilsētas izstāžu vietu atklās viens no pamanāmākajiem Latvijas fotogrāfiem Nils Vilnis ar jaunāko personālizstādi "Acis plaši aizvērtas", portālu "Delfi" informē projekta "Mans Doms" vadītājs Gatis Vectirāns.

Pasakainais un līdz šim daudzām acīm neatklātais Doma dārzs kļuvis par brīvdabas mākslas galeriju, kuras vide un sezonas dabas apstākļi ir daļa no mākslas darba radīšanas nosacījumiem. Pirmās izstādes autors, fotogrāfs Nils Vilnis, ir viens no pēdējo gadu aktīvākajiem un atzinību guvušajiem mākslas fotogrāfiem.

Nils Vilnis norāda, ka viņu aizrāvusi ideja par iespēju izstādīt savus darbus brīvdabas galerijā, jo dabiska gaisma ļaujizcelt viņa fotogrāfijām tik svarīgās nianses.

Fotogrāfs par "Acis plaši aizvērtas" stāsta: "Šīs fotogrāfiju kolekcijasunikalitāte slēpjas īpašā tehnikā - tajās redzmie cilvēki vēl pirms fotogrāfijas uzņemšanas tiek nokrāsoti ar speciālu krāsu un panākts "dzīva negatīva" efekts Ar šo izstādi es vēlos atgādināt, ka fotogrāfija nerodas, nospiežot fotoaparāta pogu un tas ir tikai sākums ceļam uz rezultātu, tas ir tikai negatīvs. Tāpat arī ar fotogrāfijās redzamajiem cilvēkiem, , ko esmu izvēlējies izstādei - viņu saniegumi ir tikai sākums personības veidošanas procesā."

Jaunas izstāžu platformas veidošana Doma dārzā ir biedrības "Ascendum" iniciatīva, kas sadarbībā ar Rīgas Doma vadību organizē sabiedrisko kustību Mans Doms.

Doma dārzs kļūs par brīvdabas jeb open air mākslas galerija, kuras vide un attiecīgās sezonas dabas apstākļi būs daļa no mākslas darba radīšanas nosacījumiem. Izstādēs piedalīsies atpazīstami jaunie mākslinieki, kuri darbojas dažādās tehnikās - fotogrāfijā, glezniecībā, grafikā, tēlniecībā, instalācijās un mediju mākslā.

Projekta Mans Doms mērķis ir atjaunot Rīgas Doma sabiedrisko nozīmību, piešķirot izcilajam arhitektūras un vēstures piemineklim jaunu vērtību.

Kampaņas ietvaros tiks aktualizēta ziedojumu nepieciešamība Rīgas Doma atjaunošanai, paplašināta tā sabiedriskā dzīve, rīkoti mūsdienīgi pasākumi, kas rads jaunu un vērā ņemamu kultūras centru Rīgas un Latvijas sirdī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!