Foto: AFP/Scanpix/LETA
Meksikāņu mākslinieces Frīdas Kalo glezna "Sotheby's" izsolē Ņujorkā pārdota par rekordlielu summu – 34,9 miljoniem ASV dolāru (30,8 miljoniem eiro), vēsta ārvalstu mediji.

Kā norāda izsoļu nams, tā ir augstākā cena, kāda izsolē samaksāta par kāda latīņamerikāņu mākslinieka darbu.

Iepriekš šāds rekords piederēja Djego Riveram – māksliniekam, kuru ar Frīdu Kalo saistīja ilgstošas un vētrainas attiecības. Viņa darbs 2018. gadā izsolē tika pārdots par 9,76 miljoniem ASV dolāru (~8,6 miljoni eiro).

Arī nule pārdotajā Frīdas Kalo darbā iesaistīts Djego Rivera. Gleznā "Diego y Yo" (Djego un es) redzams mākslinieces pašportrets, bet viņas dzīvesbiedra seja uzgleznota tam virs acīm. Kā norāda izsoles rīkotāji, šis ir viens no slavenās meksikāņu mākslinieces pēdējiem pašportretiem.

Kā vēsta BBC, gleznas jaunais īpašnieks ir Eduardo F Konstantini (1946), argentīniešu uzņēmējs, kurš darbojas nekustamo īpašumu biznesā, un ir zināms arī kā mākslas kolekcionārs. Viņš ir arī latīņamerikāņu mākslas muzeja MALBA Buenosairesā izveidotājs un dibinātājs.

Iepriekšējo reizi darbs "Diego y Yo" izsolē tika pārdots 1990. gadā par 1,4 miljoniem ASV dolāru (~1,2 miljoniem eiro).

Frīda Kalo (1907–1954) ir atzīta kā viena no spilgtākajām 20. gadsimta gleznotājām pasaulē. Viņas darbi pamatā ir pašportreti – refleksijas par sāpēm un izolāciju. Turklāt viņa caur saviem darbiem popularizēja meksikāņu kultūru un vizuālo estētiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!