Foto: Publicitātes attēls
18. jūnijā pulksten 16.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ceturtā stāva galerijā tiks atklāta izstāde "Litogrāfijas jaunība". Apmeklētājiem būs iespēja apskatīt vērtīgus litogrāfijas tehnikā veidotus 19. gadsimta pirmās puses grafikas darbus no Konrāda Ubāna Mākslas lasītavas kolekcijas, portālu "Delfi" informē LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Izstādi papildinās video stāsti, kas atspoguļo litogrāfijas tapšanas tehnisko procesu un vērtē klasiskās litogrāfijas vietu un spēju pastāvēt līdzās laikmetīgām tehnoloģijām.

Papildinot mazāk zināmu autoru darbus, izstādē apskatāmi arī tādu slavenu mākslinieku kā Johanna Nepomuka Štriksnera (Johann Nepomuk Strixner, 1782–1855), Ežēna Delakruā (Eugène Delacroix,1798–1863), Teodora Žeriko (Théodore Géricault,1791–1824) šedevri. Apskates vērts ir mākslinieka Vilhelma Reitera (Wilhelm Reuter, 1768–1834) darbs "Mūka galva", kas ir unikāls vācu agrīnās litogrāfijas paraugs un viena no vissenākajām litogrāfijas lapām bibliotēkas krājumā. Par kolekcijas pērli uzskatāms arī E. Delakruā darbs "Fausts, Vāgners un ūdenssuns", kurā pastaigas laikā attēlota doktora Fausta un viņa palīga Vāgnera satikšanās ar melnu suni.

Izstādei atlasītie darbi sniedz priekšstatu par litogrāfijas tehniskajām iespējām, raksturīgo žanru un tematisko dažādību. Tajā eksponētas ainavas ar vēsturiskiem un aktuāliem motīviem, portreti, reliģiska sižeta darbi, kā arī sadzīviskas ilustrācijas. Izstādē iekļautas arī karikatūras, jo 19. gadsimtā litogrāfijas tehnika kalpoja kā viens no valdošās elites kritikas izplatītājiem. Darbos romantiska tēlainība pastāv līdzās dokumentējošai tēlu un notikumu fiksācijai.

Litogrāfijas tehniku 1796. gadā atklāja vācietis Aloīzs Zēnefelders (Alois Senefelder). Litogrāfija, pateicoties salīdzinoši vienkāršajam un ekonomiskajam pavairošanas procesam, ātri guva piekritējus gan mākslinieku vidū, gan komerciālajā drukā. Tās atklāšana strauji mainīja iespieddarbu izdošanu un izplatīšanu Eiropā un visā pasaulē. Tehnikas apgūšana pavēra jaunas iespējas mākslinieciskajā estampā, grafiskajā reproducēšanā, mainīja grāmatu mākslas estētiku, rosināja afišu un plakātu mākslas attīstību.

LNB iespiedgrafikas kolekcija ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem ārvalstu iespiedgrafikas krājumiem Latvijā. Eksponētie darbi ir daļa no vairāk nekā 10 000 vienību lielā vācu mākslas zinātnieka un kolekcionāra Pētera Betgera (Peter Böttger) dāvinājuma, kas bibliotēkas krājumā nonāca 2016. gadā.

Izstāde būs apskatāma LNB darba laikā līdz 2020. gada 2. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!