Foto: Publicitātes attēli
"Galerijā 21" (Z. A. Meierovica bulvārī 6) no 3. līdz 19.novembrim apskatāma Māra Subača izstāde "Domu pasaule", kurā eksponēti mākskinieka jaunākie zīmējumi un plakāti, portālam "Delfi" pavēstīja galerijas pārstāvji.

Izstādes atklāšana notika otrdien, 2.novembrī.

"Pasauli nevada prezidenti, bet domas, kas neredzami dzīvo savu dzīvi tajā vietā dzīvoklī, kur viņiem patīk brīdi atslābināties un neko nedarīt. Šis ir mēģinājums domas padarīt neredzamas, bet drošības pēc sauksim to visu par dzeju," vēstī mākslinieka veidotais izstādes ielūgums.

Mākslinieks Māris Subačs (1963) plašā publikā kļuvis populārs ar grāmatām, ko sadarbībā ar mācītāju Juri Rubeni veidojis kopš 1997.gada, kad iznāca pirmā grāmata "Dievs ir tepat", kurā bija Jura Rubeņa sprediķu teksti un Māra Subača zīmējumi. Līdz šim populārā sadarbības projekta ietvaros izdotas jau 27 grāmatas jeb sacerējumiem par Pasauli un Dievu.

Pirmais posms mākslinieka radošajā biogrāfijā saistāms ar līdzdarbību leģendārajā mākslinieku grupā LPSR Z, kurā bija tādi mākslinieki kā Normunds Lācis, Vilnis Putrāms, Māris Subačs, Artis Rutks, Vilnis Zābers, kas toreizējajā 80.gadu sākuma perestroikas gaisotnē skaļi un asprātīgi protestēja pret visu, kariķēja rutīnas un iesīkstējušās tradīcijas. Vēlāk, līdz ar neatkarības atgūšanu sabiedrības vērtību maiņu, 20.gs 90.gados Subačs pievēršas garīga pacēluma meklējumiem un no savas iecīnītās darbu radīšanas linogriezuma tehnikā pievēršas daudznozīmīgiem askētiskiem zīmējuma tehnikā veidotiem darbiem, kuri plašā publikā nostiprinājušies kā Subača radošais rokraksts un atpazīstamības zīme.

"Man bieži māksla ir meditācijas objekts, mājās pie sienām ir reprodukcijas, ko man patīk vērot un domāt. Tā varētu skatīties uz mākslu skatītājs, viņam nav obligāti jāsaprot, ko domājis māk-slinieks, radot šo darbu. Man nav svarīgi, lai cilvēks saprastu, ko esmu domājis, radot šo darbu, gribētu, lai darbs pie sienas runā, un cilvēks skatās uz bildi un domā savas domas," par saviem darbiem stāsta mākslinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!