Foto: Publicitātes foto

10. aprīlī plkst. 18:00 mākslas galerijā "Birkenfelds" ( Rūpniecības ielā 3) personālizstādi atklās Ilze Jaunberga – viena no nedaudzajām Latvijas māksliniecēm, kas ne vien konsekventi kopj noteiktu glezniecības valodu, bet ir arī sociāli un politiski aktīva. Gleznu izstāde "Anonymous Reservatus" veltīta politizētajam maskutēlam, senajam britu pretestības simbolam Anonymous.

"Anonymous maska pirmoreiz ienāca manās gleznās 2012. gadā, darbā "Kritiskā temperatūra", kas bija veltīts manai subjektīvajai izjūtai par spriedzes pieaugumu pasaulē. Par neskaidras agresīvas enerģijas mutuļošanu dažādās pasaules vietās, sabiedrībā kopumā un bailēm no sprādziena, pēkšņas krīzes," stāsta māksliniece.

"2013. gadā maska turpināja ālēties gleznu ciklā "Jauka diena revolūcijai", kurā apcerēju karnevāla un revolūcijas paralēles. 2014. gadā Venēcijas karnevālā šī maska kļuva par modes kliedzienu. Tāpēc, sekojot savai ilggadīgajai un neizsīkstošajai interesei par brīvdomīgo smieklu kultūru, par karnevāla metafiziku un tikpat ilgajai interesei par vispiezemētāko pasaules parādību, proti, politiku, mana jaunā izstāde "Anonymous Reservatus" veltīta šim groteskajam, politizētajam, agresīvajam un daudzslāņainajam maskutēlam, kas var būt gan terorists, gan varonis - atkarībā no jūsu uzskatiem un temperamenta," uzsver Jaunberga.

"Anonymous kā vizuāls simbols sakņojas vēsturiskajā Gunpowder Plot jeb Šaujampulvera sazvērestībā, kad katoļu konspiratori, cīnoties pret protestantismu Anglijā, 1605. gadā neveiksmīgi mēģināja uzspridzināt Lielbritānijas parlamentu un valdošo protestantu karali Džeimsu I. Maska tiek uzskatīta par grotesku, stilizētu sazvērestības līdera Gaja Foksa (Guy Fawkes) portretu.

1605.gada 5.novembrī sazvērestība tika atklāta, Gajs Fokss - pakārts, un kopš tā laika Lielbritānijā 5. novembris tiek svinēts kā Ugunskuru nakts (Bonfire night), atzīmējot karaļa izglābšanos no nāves un dedzinot sazvērnieku vadoņa veidolu. Kad bērnībā mācījos angļu valodu, šis baisais stāsts bija skolas mācību grāmatās un nezin kāpēc jau tad valdzināja manu iztēli. Es - toreiz maza meitenīte - mājās priecīgi skaitīju pantiņu:

"Remember, remember, the 5th of November
The Gunpowder Treason and plot;
I know of no reason why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot" *

Globālu popularitāti maska ieguva ap 2011. gadu, kad to ar nosaukumu Anonymous sāka izmantot protestos pret likumprojektiem, kas ierobežotu cilvēku personīgo brīvību internetā. Interneta hakeri, kibertelpas anarhisti to sāka izmantot kā simbolu, savā izpratnē cīnoties par brīvību, arī ar metodēm ārpus likumības robežām," izsmeļoši vēsta māksliniece.

"Tagad Anonymous maska kļuvusi par universālu globalizētu dumpības simbolu pret oficiālās varas pilnvarām, lielo starptautisko biznesa korporāciju varu pār neaizsargātajiem pilsoņiem un daudz ko citu, kas izpelnās netveramā un vienlaicīgi spēcīgā interneta iemītnieka - hakeru grupējuma Anonymous - dusmas. Masku izmanto arī demonstranti visā pasaulē, lai slēptu savu identitāti.

Maska guva lielu popularitāti arī, pateicoties Alana Mūra un Deivida Loida komiksam "Vendetta" - kā dumpības simbols. Bet mani darbi noteikti nav par atriebību, tāpēc nosaukumā pievienots vārds Reservatus, proti, kontrolēts, ierobežots. Man šī maska nozīmē nonkonformismu, autoritāšu apšaubīšanas nepieciešamību, cerības uz taisnīgāku pasauli un nereti neērto brīvību.

Bez tēmas gleznās, protams, ir arī glezniecība. Mani interesē senā māksla, sintēze starp klasisko tradīciju un modernā laika destrukciju. Mani fascinē Tintoreto ķermeniskā pārblīvētība un Goijas groteskā drāma. Visuresošā neskaidrā agresīvā enerģija. Arī pati esmu visai aktīva interneta iemītniece," par gaidāmo izstādi teic Jaunberga. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!