Foto: F64
No piektdienas, 1.augusta, Rīgā galerijā "Jēkabs" skatāma Daces Lapiņas jaunāko gleznu izstāde, portālu "Delfi" informē galerija.

Lapiņa pazīstama ar saviem kluso dabu gleznojumiem. Viņa glezno ikdienišķas lietas – traukus, sīpolus, ķiplokus, olas, riekstus, ogas, galdautus izmantojot gaišu, atturīgu kolorītu, ar kura palīdzību tiek panākta īpaša tēlainība.

Attēlojamos priekšmetus māksliniece izvēlas, balstoties uz formas un krāsas estētikas principiem.

Māksliniece Lapiņa norāda: "Esmu konsekventi pievērsusies klusās dabas žanram, kurā, manuprāt, varu vislabāk izteikties, liekot cilvēkam uzmanīgāk ieskatīties it kā apstādināta laika mirklī. Tādā, kurā vienotā harmonijā ir gaisma, telpa, priekšmets. Priekšmeti, kuriem bieži vien vairs nav konkrētas nozīmes. Tie simbolizē domu, kura rada manu gleznu noskaņu. Gleznoju ar pārliecību, ka šodienas steidzīgajā un racionalizētajā pasaulē ir ļoti vajadzīga māksla, kura liek un māca cilvēkiem apstāties un iedziļināties."

Māksliniece dzimusi 1954. gadā Rīgā. Mācījusies Jāņa Rozentāla Rīgas mākslas skolā (1966-1973), studējusi Latvijas Mākslas akadēmijā (1974-1980). Absolvējusi profesora Induļa Zariņa monumentālās glezniecības meistardarbnīcu.

Lapiņa ir Latvijas Mākslinieku savienības biedre kopš 1983. gada, un izstādēs piedalās kopš 1979. gada.

Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku Savienības un Tretjakova galerijas kolekcijās, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Vācijā, ASV, Izraēlā, Zviedrijā, Dānijā, Krievijā.

Daces Lapiņas izstāde būs apskatāma līdz 28.augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!