Foto: F64
Studentu galerijā "Galerija L" (Rīgā, Alūksnes ielā 5) 11. janvārī plkst. 18:00 atklāta mākslas pedagoga un tonāli telpiskās glezniecības vecmeistara Kārļa Dobrāja izstāde "Zelta Ābele". Galerijā tā būs skatāma līdz pat 1. februārim, portālam "Delfi" pavēstīja izstādes veidotāji.

Foto galerija

Ekspozīcijas centrā ir Konstantīnam Čakstem veltītā pieminekļa makets, kuru mākslinieks veidos vara kaluma tehnikā un dāvinās Latvijas valstij tās simtgadē - 2018. gadā. Pirmo reizi šajā izstādē eksponēts Kārļa Dobrāja studijas gleznojums, kas atspoguļo radošās darbnīcas garu un tās skolniekus.

Foto: F64
"Galerijas L" vadītāja Gundega Kaņepāja uzsver: "Lai arī esam mākslas telpa, kurā pirmo reizi plašākai pasaulei sevi var parādīt jaunie, topošie mākslinieki, neapšaubāmi apzināmies, ka visu daudzsološo nākotnes dižgaru izglītības pamatā ir iespēja skoloties pie pieredzējušiem un savu laika pārbaudi jau izturējušiem māksliniekiem. Tādēļ laiku pa laikam vēlamies "Galerijā L" vienuviet pulcēt gan lielmeistarus un viņu darbus, gan jaunos māksliniekus. Kārlis Dobrājs ir viens no izcilākajiem gleznotājiem un pedagogiem, no kura mācījušies un turpina mācīties jaunie, un tieši tādēļ īpašs prieks mums ir par to, ka šajā izstādē būs aplūkojams arī darbs, kurā meistars atainojis savas studijas gaisotni un garu."

Izstādes atklāšanā K.Dobrājs pirmo reizi plašākai auditorijai lasīja fragmentus no topošās grāmatas par mākslu, māksliniekiem, Latvijas vēsturi un savu daiļradi. Sižetā kolorīti ieskicēti viņa laikabiedru portreti un vēstures liecības. G.Kaņepāja uzskata, ka arī šāda grāmata būs lielisks avots, ar kura palīdzību jaunajiem māksliniekiem iejusties un precīzāk saprast Latvijas mākslas ainu un tās attīstību.

Foto: Publicitātes attēli
Kārlis Dobrājs (dz. 1943. g.) 1961.gadā beidzis J. Rozentāla Mākslas vidusskolu, bet 1970. gadā - Latvijas Mākslas akadēmiju. Izstādēs piedalās kopš 1962. gada. Pēc Mākslas akadēmijas beigšanas ilgāku laiku dzīvojis Daugavpilī, kur vadījis muzeja mākslas nodaļu un Mākslinieku savienības Daugavpils nodaļu. Pēc tam bijis pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijā. No 1987.-1992. gadam bijis Latvijas Universitātes Pedagoģijas fakultātes Mākslas nodaļas vadītājs. 1994. gadā atvēris zīmēšanas un gleznošanas privātstudiju. Darbojas glezniecībā, grafikā. Darbi atrodami muzejos un privātkolekcijās Latvijā, Krievijā, Japānā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Zviedrijā un citur.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!