Foto: Neonilla Medvedeva. Līvu iela. Ventspils. 2019
Galerijā "Māksla XO" no 20. jūnija līdz 22. jūlijam būs aplūkojama gleznotājas Neonillas Medvedevas izstāde "Etīdes", portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Kā raksta izstādes veidotāji, Latvijas mūsdienu mākslā Neonillas Medvedevas mākslinieciskais rokraksts guvis savu atpazīstamību – tajā apvienojas smalka tonālā glezniecība, kurā jūtama pēctecība Eduarda Kalniņa atmosfēriskumam, Leo Svempa krāsainībai, kā arī virtuozajam "vrubeliskajam" zīmējumam. Mākslinieces galvenais darbu temats ir iekšējā miera stāvoklis – harmonijas un līdzsvara meklējumi.

Jaunākā Neonillas Medvedevas personālizstāde "Etīdes" ir veltījums Latvijas dabai, pilsētām un cilvēkiem. Trīs gadu laikā plenēros tapušās, vairāk kā četrdesmit gleznas piedāvā aizkustinošu ceļojumu caur Valmieru, Raunu, Gulbeni, Gaiziņu, Madonu, Rīgu, Zvejniekciemu, Jelgavu, Bausku, Ventspili, Liepāju un to apkārtni.

"Dabā es redzu un izbaudu gaismu, krāsu, līniju kompozīciju. Gaisma piesaista visvairāk. Kad tā parādās gleznā, dvēsele priecājas. Tad uzskatu, ka darbs ir sanācis. Gleznot dabā ir mīlestības process, pilns ar iedvesmas gaisu. Pirms sāku gleznot, ilgi skatos, meklēju sižetu, domāju par izmēru, formātu, vienkārši sakot – mokos. Kad sāku gleznot, ir tāds pilns koncentrācijas brīdis. Parasti sāku gleznot ar kādu detaļu centrā, kura man visvairāk piesaista, piemēram, puķupods, krēsls, krāsu laukums…, un šī detaļa noskaņo mani attiecīgi turpināt. Pāreju uz lielākiem krāsu laukumiem. Kādā brīdī rodas tāda kā nobeiguma sajūta, tā ir īpaša, miera sajūta. Beigās parakstos, uzzīmēju vadus, zariņus, un gatavs. Varbūt var teikt tā: sāku un beidzu ar grafisko, bet pati glezniecība ir kaut kur pa vidu.. Patīkams process. Patīk strādāt dabā, jo tā ir visciešākā saistība ar dabu, ar cilvēku. Strādājot dabā vienmēr kāds apstājas, kaut ko pasaka, pasmaida, citreiz cilvēks tiek uzgleznots. Bērni vienmēr ir ļoti atvērti, tie parasti paliek ilgāk un prasa, lai viņus uzglezno. Cilvēks un daba nav vienaldzīgi pret radošo, tie veido darbu kopā ar mākslinieku. Tās ir attiecības.

Citreiz pat putni skatās, atnāk suņi un kaķi… Mežā, pļavā vai pie ezera tu nejūties viens, jo tur ir pilns ar dzīvniekiem. Daba nekad nav tukša, tā ir pilna ar radījumu klātbūtni, un to es cenšos parādīt. Tā ir tā ciešākā saistība - mākslinieks/skatītājs/daba. Tā mums pietrūkst ikdienā. Esmu pārliecināta, ka skatītājam šī satikšanās ilgi paliek atmiņā, " par izstādē eksponētajiem darbiem un to tapšanu saka Neonilla Medvedeva.

Neonilla Medvedeva (1987) beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju un ieguvusi MA grādu glezniecībā (2011). Sarīkojusi 13 personālizstādes Latvijā, Zviedrijā, Vācijā un Grieķijā, un kopš 2008. gada piedalījusies vairāk nekā 20 grupas izstādēs un starptautiskos projektos Latvijā un ārzemēs – Zviedrijā, Vācijā, Itālijā, Francijā, Grieķijā, Lielbritānijā, Lietuvā, Igaunijā un Krievijā. Neonilla Medvedeva ir Saldus Sv. Pētera un Pāvila Romas katoļu baznīcas kriptas altārgleznas autore (2008). Māksliniece dzīvo un strādā Rīgā, Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!