Foto: LETA
Pirms 70 gadiem - 1944. gada 17. janvārī - pasaulē nāca viena no pēdējā gadsimta ievērojamākajām un mākslas mīļotāju vidū cienītākajām latviešu gleznotājām Biruta Delle (dzimusi Priekule).

Delles aizrautība ar eļļas krāsām aizsākusies vēl skolas gados. Tolaik viņa paralēli mācībām Rīgas 2.vidusskolā devusies uz gleznošanas privātstundām pie pazīstamā latviešu mākslinieka Anša Stundas. Viņa studijas turpinājusi arī pie leģendārā Ausekļa Baušķenieka, pārņemot abu meistaru tehnikas un pieejas.

Vēlāk Delle iestājusies arī Mākslas akadēmijā, taču vēlāk to pametusi un izglītojusies pati - devusies uz Maskavas un Sanktpēterburgas muzejiem, tur iepazinusi un aizrāvusies ar Pola Sezāna daiļradi, kā arī piedalījusies dažādās grupu izstādēs visā Latvijā.

Mākslinieci mākslas vidē pamanīta ātri - jau 1967. gada kopizstādē, kuras laikā Dellei bija 23 gadi, viņas darbu iegādājas Mākslas fonds. Drīz vien viņa aktīvi sāka rīkot arī personālizstādes.

Mākslinieces daiļradē dominē dažādas simboliskas, pat dramatiskas kompozīcijas, kurās ietverts plašs motīvu loks - gan ainavas, gan portreti, gan klusās dabas un dažādas figurālas kompozīcijas. 

Delle reiz kādā intervijā pat teikusi, ka lai gleznotu "viss pārējais jāatmet. Palēnām atkrīt.. es gleznoju nedomājot ne par ko. Ja kāda doma ienāk prātā, tas nozīmē, ka tās ir tukšas minūtes".

Ieskats Birutas Delles daiļradē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!