Foto: Publicitātes foto
Līdz 31. jūlijam Laikmetīgās mākslas centra (LMC) Ofisa galerijā apskatāma izstāde "Tulkojot atsauces II", kurā piedalās mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ungārijas un Somijas. Izstādē aplūkojams arī video darbs "Sakratīts, nevis samaisīts", kura autore, igauņu māksliniece Marge Monko, 2012. gadā saņēmusi prestižo "Henkel" mākslas apbalvojumu, portālu "Delfi" informē Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Elza Zīda.

Igauņu mākslinieces Marges Monko video darbs "Sakratīts, nevis samaisīts" caur divu galveno varoņu – uzņēmējas un trauku mazgātājas – stāstiem atklāj, kā sabiedrību ietekmējušas pārmaiņas no sociālisma uz kapitālismu. Monko 2012. gadā saņēmusi prestižo "Henkel" mākslas apbalvojumu, viņas darbi izstādīti arī vienā no nozīmīgākajiem pasaules laikmetīgās mākslas notikumiem – biennālē "Manifesta" Beļģijā (2012). Savos videodarbos un fotogrāfijās māksliniece pievēršas tēmām, kas atsedz dažādus realitātes sociālo transformāciju aspektus, kas pētīti, izmantojot psihoanalīzes un dzimtes studiju skatpunktu. Piemēram, līdzās propagandas un komunisma ideoloģijas patosam viņa analizē arī kapitālisma sistēmas ticību progresam un ekonomiskajam labumam.

Izstādē iespējams apskatīt arī Kristinas Normanas (EE), Aijas Bley (LV), Indres Klimaites (LT), Igora un Ivana Buharovu (HU) un Henrika Dunkera (FI) darbus, kas tikuši izstādīti tādās nozīmīgās starptautiskās mākslas izstādēs kā Venēcijas biennāle un Eiropas laikmetīgās mākslas biennāle "Manifesta".

Izstādes "Tulkojot atsauces" otrajā daļā plašāk atspoguļotas gan aktuālās realitātes norises, ko joprojām iespaido padomju laika nospiedumi un to interpretācijas Baltijas valstu un arī ungāru mākslinieku darbos.

Izstāde apskatāma Laikmetīgās mākslas centrā, Alberta ielā 13, 7. stāvā. Ieeja – bezmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!