Tabakas fabrikā (Miera ielā 58), starptautiskā teātra festivāla "Homo Alibi: recycled" ietvaros, 28.augustā, plkst.17:00 notiks fotoizstādes "[cilvēks:daba]" atklāšana, portālu "Delfi" informē festivāla organizatori no Latvijas Jaunā teātra institūta.

Izstādi veidojusi biedrība "homo ecos:" sadarbībā ar fotogrāfu Dāvi Drazdovski. Tās vadmotīvs ir "Klimata pārmaiņas notiek. Kur ir cilvēks?", un tas ir stāsts par cilvēka, vides un klimata mijiedarbību un tās sekām.

Fotoizstādes atklāšanas laikā varēs ne vien apskatīt izstādes darbus, bet arī klātienē tikties ar izstādes veidotājiem un uzzināt par klimata pārmaiņu ietekmi Latvijā un pasaulē. Izstādes atklāšanas laikā ar kodolīgu stāstījumu uzstāsies klimatoloģe Agrita Briede, un muzikālu vēstījumu par cilvēka un dabas līdzāspastāvēšanu sniegs dziesminiece Līga Efeja, kura pēdējā gada laikā ar panākumiem muzicējusi Libānas galvaspilsētā Beirūtā. Izstādes laikā apmeklētājiem būs iespēja izteikt arī savu viedokli par fotogrāfijās aplūkoto tematiku, simboliski "nododot savu balsi" par tām vides un klimata problēmām, kuras viņiem šķiet visnopietnākās.

"[cilvēks:daba]" ir fotogrāfa un vides organizācijas kopīgi veidots stāsts par to, ka klimata pārmaiņas notiek tepat blakus, Latvijā, un tās attiecas ne tikai uz ierastajiem vides elementiem - zemi, gaisu un ūdeni, - bet arī uz cilvēku. Vēl vairāk, klimata pārmaiņu centrā viens no postiem ir pats cilvēks, kas savā ikdienas idillē ne tikai nemana notiekošās izmaiņas, bet turpina būt to cēlonis un lielākais dzinējspēks.

"Sabiedrībai nereti ir tendence pievērst uzmanību ar vidi saistītām problēmām ārpus Latvijas robežām, uzskatot, ka mūsu mērenajā joslā būtiskas cilvēka izraisītas izmaiņas nevar notikt. Mēs gribējām parādīt pretējo", norāda Ramona Mieze, kura kopā ar domubiedriem ir izstādes idejas autori un organizatori.

Dāvis Drazdovskis ir pieredzējis dabas fotogrāfs un biedrības "Pēdu stāsti" dalībnieks. Viņa darbu centrā visbiežāk ir dabas norises un tās iemītnieki, cilvēks fotogrāfijās parādās lielākoties purvu, mežu, upju un kalnu kontekstā. Pēc pārliecības un izglītības biologs, Dāvis savās fotogrāfijās spēj ļoti precīzi un izjusti notvert dabā notiekošo, ko lielākajai daļai cilvēku parasti neizdodas ieraudzīt - saullēktus purvā, rubeņu riestus un aļnus pusdienojam meža ielokā.

Izstāde Tabakas fabrikas telpās ikvienam būs pieejama no 28.augusta līdz 1.septembrim no 15:00 līdz 18:00, kā arī simpozija "Klimata maiņa: alternatīvi scenāriji mākslā, ekoloģijā, ekonomikā" dalībniekiem tā norises laikā.

Starptautiskais teātra festivāls "Homo Alibi: recycled" notiks no 28. augusta līdz 1. septembrim. Veltīts otrreizējās pārstrādes fenomenam mākslā un ikdienā, festivāls piedāvās viesizrāžu programmu, pirmizrādes, instalācijas, darbnīcas un starptautisku simpoziju, aicinot apzināties ikviena atbildību daudzveidīgas un humānas pasaules priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!