Kuldīgas novada Pelču pilī no 1. – 9. augustam norisināsies desmitā Starptautiskā fotogrāfijas vasaras skola (International Summer School of Photography jeb ISSP), kas pulcēs atpazīstamus fotogrāfijas profesionāļus no visas pasaules. Svinot desmito jubileju ar vērienu, no 2. – 7. augustam ISSP organizatori piedāvā vakaru lekciju un prezentāciju programmu, kas ir atvērta jebkuram interesentam bez maksas.

International Summer School of Photography (ISSP), kas aizsākās 2006. gadā ar vienreizēju pasākumu Ludzā, tagad zinātāju vidū atzīta par Eiropā labāko fotogrāfijas vasaras skolu. Tai katru gadu konkursa kārtībā piesakas arvien vairāk fotogrāfu un vizuālo mākslinieku no visas pasaules - šogad dalībnieki būs 73 fotogrāfi no 23 pasaules valstīm. 

"Apaļās jubilejas gadā ISSP meistardarbnīcas vadīs starptautiski pazīstami un godalgoti mākslinieki, kas pārstāv dažādas fotogrāfijas jomas - viens no mūslaiku vadošajiem dokumentālajiem fotogrāfiem, aģentūras "Magnum" biedrs Džims Goldbergs (Jim Goldberg), kurš strādā ar attēlu un tekstu, bieži sadarbojoties ar margināliem sabiedrības pārstāvjiem; intīmu un emocionālu portretu autore, "Magnum" aģentūras fotogrāfe Alesandra Sangvineti (Alessandra Sanguinetti); pazīstamā britu fotogrāfe un pasniedzēja Anna Foksa (Anna Fox). Starp lektoriem ir arī Latvijā dzīvojošais Aleksandrs Gronskis (Alexander Gronsky), kas pēdējo gadu laikā guvis plašu atzinību pasaulē, savos darbos pētot mūsdienu Krievijas ainavu, kā arī viens no Japānas pazīstamākajiem fotogrāfiem Takaši Homa (Takashi Homma), kurš lekcijā stāstīs par laikmetīgo fotogrāfiju Japānā. Ar savu pieredzi fotogrāmatu veidošanā dalīsies Alekss Bočeto (Alex Bochetto) no neatkarīgās izdevniecības "Akina Books" un fotogrāmatu eksperts Niko Baumgartens (Nico Baumgarten)," stāsta ISSP rīkotāji.

Katru vakaru Pelču pilī notiks publiskās lekcijas un radošās tikšanās, uz kurām ISSP organizētāji aicina visus fotogrāfijas un vizuālās mākslas interesentus. Lekcijas notiks angļu valodā, ieeja - bez maksas. 11. augustā notiks arī Džima Goldberga un Alesandras Sangvineti publiskās lekcijas Rīgā.

ISSP publisko vakaru pasākumu programma

Svētdiena, 2. augusts 

20:00 - 20:40 "Ceļojums uz.." - Kuldīgas novada jauniešu darbnīcas prezentācija. Darbnīcas vaditāju Vincena Bēkmana (Vincen Beeckman, BE) un Vikas Ekstas (LV) darbu prezentācijas.

20:40 - 21:20 Kuldīgas Fotogrāfijas rezidences mākslinieku Adama Golfera (Adam Golfer, US) un Džemila Batura Gekšēra (Cemil Batur Gökçeer, TR) prezentācijas 

21:30 - 23:00 ISSP dalībnieku darbu prezentācija (projekti, kas tapuši pirms ISSP)

Pirmdiena, 3. augusts 

20:00 - 21:15 Pirmā daļa: Publiskā lekcija, Džims Goldbergs (Jim Goldberg, US, Magnum Photos) Aģentūras "Magnum" biedrs Džims Goldbergs ir viens no mūsdienās atzītākajiem dokumentālajiem fotogrāfiem, kurš jau vairāk nekā 30 gadus izceļas ar eksperimentālu pieeju, apvienojot attēlus un tekstu savos darbos par sociāli nozīmīgām tēmām.

21:30 - 22:45 Otrā daļa: "Sen atpakaļ, tālu projām" - publiskā lekcija, Alesandra Sangvineti (US, "Magnum Photos") Pazīstamā "Magnum" aģentūras dokumentālā fotogrāfe Alesandra Sangvineti ilgstoši dzīvojusi un strādājusi gan ASV, gan Argentīnā. Viņa stāstīs par saviem pirmsākumiem fotogrāfijā un darbu tapšanas procesu, kā arī pazīstamākajiem darbiem. 

Otrdiena, 4. augusts 

20:00 - 21:15 Pirmā daļa: "Stāstus stāstot" - publiskā lekcija, Anna Foksa (Anna Foksa, UK) Britu dokumentālā fotogrāfe un pasniedzēja Anna Foksa pazīstama ar izteikti krāšņu, piesātinātu un ironisku britu sabiedriskās dzīves un ikdienas kultūras atainojumu. Pēdējos gados viņa pievēršas arī daļēji inscenētai fotogrāfijai, izmantojot īstu cilvēku stāstītus stāstus. 

21:30 - 22:30 Otrā daļa: "Aukstajam gaisam ceļoties" - publiskā lekcija, Endrjū Brūss (Andrew Bruce, UK) Endrjū Brūss ir jaunās paaudzes britu mākslinieks, kas lielākoties strādā fotogrāfijas medijā. Savos darbos viņš izmanto alegorijas, lai apcerētu dzīvnieku pozīciju mūsu kultūrā un cilvēku attiecības ar dabu. 

Trešdiena, 5. augusts 

20:00 - 21:15 Pirmā daļa: "Mūsdiena Japānas fotogrāfija" - publiskā lekcija, Takaši Homa (Takashi Homma, JP) Takaši Homa ir viens no pazīstamākajiem fotogrāfiem savā dzimtajā Japānā, vairākus gadus arī dzīvojis un strādājis Londonā. Viņš regulāri pasniedz un raksta par fotogrāfiju, un atstājis lielu ietekmi uz jauno fotogrāfu paaudzi. Lekcijā Homa stāstīs ne tikai par saviem darbiem, bet arī dalīsies savās zināšanās par japāņu fotogrāfijas attīstību.  

21:30 - 22:30 Otrā daļa: publiskā lekcija, Aleksandris Gronskis (Alexander Gronsky, RU/LV) Pēdējo gadu laikā Latvijā dzīvojošais Gronskis kļuvis par vienu no atzītākajiem jaunās paaudzes fotogrāfiem, kas savos darbos pēta Krievijas ainavu un kultūru. Iesākot karjeru kā preses fotogrāfs, viņš ar laiku pievērsās personiskiem, dokumentāliem projektiem un šobrīd aizvien vairāk izmanto konceptuālu pieeju ainavai. 

Ceturtdiena, 6. augusts 

20:00 - 22:00: "Grāmatas, ko mīlam/ grāmatas, ko ienīstam - racionāli emocionāla diskusija par fotogrāmatu formātu un saturu" - Alekss Bočeto (Alex Bocchetto, "Akina Books"), Niko Baumgartens (Nico Baumgarten, DE) "Akina Books" ir neatkārīga 2012. gadā dibināta fotogrāmatu izdevniecība, kuras izdevumi pēdējo gadu laikā gūst plašu atzinību mākslas pasaulē. Fotogrāfs un fotogrāmatu eksperts Niko Baumgartens jau vairākas reizes viesojies Latvijā (un ne tikai), vadot darbnīcas un lekcijas. Abi iepazīstinās ar saviem darbiem un grāmatu veidošanas procesu, un kopīgā diskusijā pievērsīsies īpašiem spilgtiem fotogrāmatu piemēriem. 

Piektdiena, 7. augusts 

20:00 - 20.20 Kuldīgas Fotogrāfijas rezidences mākslinieces Maijas Sāvolainenas (Maija Saavolainen, FI) prezentācija.

20:20 - 22:00 ISSP dalībnieku darbu prezentācija (projekti, kas tapuši pirms ISSP).

Sestdiena, 8. augusts (Kuldīgā) 

19:00 - ISSP 2015 noslēguma darbu izstādes atklāšana Kuldīgas Mākslas namā 22:00 - ISSP nosleguma darbu projekcijas Kuldīgas brīvdabas kinoteātrī "Goldingen Cinema" Publiskā lekcija Rīgā Otrdiena, 

11. augusts 18:00 - publiskā lekcija: Džims Goldbergs (US, Magnum Photos) un Alesandra Sangvineti (ASV, "Magnum Photos"). "Nordic Club House" telpās, Kaļķu ielā 12 (ieeja no Kalēju ielas). ISSP 2015 vakara programmas norises vieta: Pelču speciālā internātpamatskola, Pelčos, Kuldīgas novadā, LV-3322

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!