Foto: Aleksandrs Vinogradovs "Matilda"
Šonedēļ, 20. aprīlī, Pasaules fotogrāfijas organizācija (World Photography Organisation) nosauca konkursa "Sony Pasaules Fotogrāfijas balva" ("Sony World Photography Awards") 2017. gada uzvarētājus.

Par 2017. gada labāko fotogrāfu un 25 000 ASV dolāru naudas balvas ieguvēju izraudzīts beļģietis Frederiks Beikss (Frederik Buyckx) par fotogrāfiju sēriju "Viss balts" ("Whiteout"), kurā uzņemtas dabas izmaiņas, iestājoties ziemai. Kā vēsta Pasaules Fotogrāfijas organizācija, konkursa žūriju, kuras uzdevums bija izraudzīties labākos fotodarbus, aizkustināja Beiksa fotosērijas skaistums, izcilā kvalitāte un ieguldītās pūles, kas atspoguļojas uzņēmumos. Žūrija izteikusi cerību, ka sērija iedvesmos citus fotogrāfus pievērsties daiļumam un novērtēt, cik svarīgs ir skaistums, ko var novērot ikdienā.

Par balvas ieguvēju Beikss tika pasludināts ceremonijā Londonā, kur bija pulcējušies nozares eksperti. Šajā pašā ceremonijā līdz ar profesionāļu kategorijas uzvarētājiem tika paziņoti arī uzvarētāji atvērtajā, jauniešu un studentu kategorijās.

Galvenā balva par gada labāko atsevišķo fotogrāfiju piešķirta fotogrāfam no Krievijas – Aleksandram Vinogradovam – par darbu "Matilda", un viņam kopā ar atvērtās kategorijas uzvarētāja titulu piešķirta arī 5000 ASV dolāru liela naudas balva. Vinogradovs ir fotogrāfs amatieris, kurš dzīvo Maskavā. Uzvarējušajā fotogrāfijā uzņemta jauna meitene ar atsauci uz franču kinofilmu "Leons".

Tāpat ceremonijā balva par izcilu ieguldījumu fotogrāfijā pasniegta britu dokumentālo fotogrāfiju meistaram Martinam Parram. Viņš izpelnījies ievērību ar savu unikālo vizuālo valodu un fotogrāfijas kā medija robežu paplašināšanu.

Starptautiskās žūrijas locekļi izvēlējās profesionāļu kategorijas uzvarētājus desmit apakškategorijās. Kategorijā "Arhitektūra" uzvarēja Donni (Ķīna), "Konceptuālā fotogrāfija" – Sabīne Kataneo (Šveice), "Mūslaiku problēmas" – Tasnems Alsultans (Saūda Arābija), "Aktualitātes un ziņas" – Alesio Romenci (Itālija), "Ikdiena" – Sandra Hoina (Vācija), "Ainava" – Frederiks Beikss (Beļģija), "Dabas pasaule" – Vils Bareds-Lukass (Lielbritānija), "Portretējums" – Georgs Maijers (Krievija), "Klusā daba" – Henrijs Agudelo (Kolumbija), "Sports" – Juaņs Pens (Ķīna).

Šogad konkursā bija iesūtīti vairāk nekā 227 000 fotodarbi no 183 valstīm, un tas ir lielākais fotogrāfijai veltītais konkurss pasaulē. Visi laureātu un finālistu darbi kopā ar reti redzētiem Martina Parra darbiem būs apskatāmi izstādē "Sony World Photography Awards & Martin Parr – 2017 Exhibition" Somerseta namā Londonā no 21. aprīļa līdz 7. maijam.

"Sony Pasaules fotogrāfijas balvu" konkurss notiek jau desmito gadu, un tajā tiek izraudzīti un godalgoti labākie mūsdienu fotogrāfi. Konkursā var piedalīties ikviens fotogrāfs, un ar savu autoritāti un prestižu fotogrāfu aprindās šis konkurss spēj veicināt uzvarējušo un finālā iekļuvušo fotogrāfu karjeru. Fotogrāfiju iesūtīšana 2018. gada "Sony Pasaules fotogrāfijas balvu" konkursam sāksies 2017. gada 1. jūnijā. Pilnu uzvarētāju sarakstu iespējams atrast Pasaules fotogrāfijas organizācijas mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!