Rīgas fotogrāfijas biennāles jauno mākslinieku konkursā "Meklējam jauno fotogrāfijā!" pirmo vietu ieguvusi Latvijas fotogrāfe Viktorija Eksta, otro - Latvijas fotogrāfs Andrejs Strokins, bet trešo - Igaunijas māksliniece Alisa Nirgi, informē Rīgas fotogrāfijas biennāles pārstāve Kristiāna Kārkliņa.

Savukārt Lietuvas izdevniecība "NoRoutine Books" piešķīra speciālbalvu Latvijas māksliniecei Ievai Balodei - viņai būs iespēja izdot savu grāmatu.

"Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas 2016" - "Meklējam jauno fotogrāfijā!" mērķis ir atklāt un novērtēt jaunu mākslinieku radošos centienus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. Biennāle meklē tādu autoru portfolio, kuri rosina diskusijām un piedāvā daudzveidīgas idejas. Tā vienlaicīgi vēlas dot iespēju jauniem māksliniekiem, kuri sāk radošos meklējumus fotogrāfijā vai ar to saistītā medijā, pieteikt sevi plašākai auditorijai.

Balvai pieteikties tika aicināti Baltijas valstu mākslinieki un fotogrāfi vecumā no 18 līdz 35 gadiem, kuri ir savas karjeras sākuma posmā. Rīgas fotogrāfijas biennāle saņēma ap 50 projektu pieteikumus no visām trim Baltijas valstīm. Pirmajā kārtā tika atlasīti 15 mākslinieku pieteikumi: no Igaunijas - Alisa Nirgi un Ulmans Pako-Ernests, no Lietuvas - Mindaugas Ažušilis, Laurīne Narkevičiūte, Marta Ivanova, Kotrīna Ula Kiļolīte, no Latvijas - Eksta, Katrīna Ķepule, Anete Skuja, Strokins, Evita Goze, Pauls Jakušonoks, Jānis Vēliņš, Agnese Mūrniece un Eva Rotčenkova.

Otrajā kārtā starptautiskā žūrija - fotofestivāla "Backlight" direktore Tūla Alajoki no Somijas, žurnāliste un kritiķe Sofī Krabe no Beļģijas, mākslinieces Marge Monko no Igaunijas un Marija Šovolda no Norvēģijas, mākslinieki, kuratori un "NoRoutine Books" dibinātāji Gītis Skudžinsks un Vilma Samuļonīte no Lietuvas, "kim?" laikmetīgas mākslas centra programmas direktore un kuratore Zane Onckule no Latvijas, izstāžu zāles "Mākslas stacija Dubulti" direktore un kuratore Inga Šteimane no Latvijas un Latvijas Fotogrāfijas muzeja direktore Maira Dudareva - izvēlējās trīs finālistus, pirmo vietu piešķirot Ekstai, otro - Strokinam un trešo - Nirgi.

Krabe par Ekstas darbu sēriju "Dievs, Daba, Darbs", kas tapusi laikā no 2013.gada līdz 2015.gadam, saka: "Apzinātā veidā izmantojot dokumentālo reālismu, Eksta izspēlē fragmentus no kādas Latvijas nomales iedzīvotājas iespējamās ikdienas. Rezultāts ir intīma un ļoti cilvēcīga tradicionālās dzīves izpēte. Pieejamo materiālu izmantošana, piemēram, māja ar varonei piederošajām lietām un dabiskā gaisma padara sēriju ļoti patiesu un maigu. Tā kā sieviete aizgājusi mūžībā jau pirms daudziem gadiem, fotogrāfe izmanto savu iztēli. Sērija nes bagātīgu stāstījumu, pilnu ar atmiņām un sapņiem. Tā ir arī pašas mākslinieces bērnības atmiņu interpretācija. Un visbeidzot ir labi redzama saikne ar pašreizējo situāciju Latvijas laukos - postījumiem, iedzīvotāju novecošanu un tukšumu."

Strokina darbus komentē Šovolda: "Laikā no 2013.gada līdz 2015.gadam veidotā Strokina sērija "Kosmiskās skumjas" ir spēcīgs darbu kopums, kas iemūžina mūsdienu sabiedrību no autora skatu punkta. Cikls balansē starp humoristisku ārieni un aizkadra drūmumu. Sērija ir labi rediģēta, saglabājot saikni ar mobilās kameras izmantošanu. Kontrasts starp mobilā tālruņa momentuzņēmuma estētiku un labi pārdomāto, gandrīz sirreālo saturu padara šo darbu atsvaidzinošu un ilgstošu."

Savukārt Šteimane par Nirgi darbu sēriju "Jauna zeme aiz mana loga" ("A New Land Outside My Window"), kas veidota no 2014.gada līdz 2015.gadam, raksta: "Optiski un psiholoģiski labi temperēta fotogrāfija, kas uztur precīzu noskaņu stāstam par atsvešinātību. Pārsteidzoši, ka psiholoģisks stāsts tiek izstāstīts bez portreta, tikai ar precīzu telpas artikulāciju un precīzu figūras novietojumu telpā."

"NoRoutine Books" dibinātāji Gītis Skudžinsks un Vilma Samuļonīte uzskata: "Balode sērijas "Neredzamie attēli" fotogrāfijas izmanto savu radošo ideju realizēšanai, un autores oriģinālā pieeja prezentē viņas atmiņu interpretāciju, padarot viņas darbus par vairāk nekā fotogrāfiju."

Starptautiskās žūrijas atlasītie uzvarētāju darbi būs redzami Rīgas mākslas telpas "Intro" zālē "Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2016" programmā. Izstādes atklāšana noritēs 2016.gada 21.aprīlī.

Rīgas fotogrāfijas biennāle ir jauns starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz fotogrāfiju kā mākslas praksi, par prioritāti izvirzot Latvijas, Baltijas un Eiropas reģionu. Pirmā biennāle notiks 2016.gada aprīlī un idejiski fokusēsies uz mūsu reģiona ģeopolitisko īpatnību - atmiņām, sapņiem, realitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!