Foto: Publicitātes attēli
Otrdien, 14. jūnijā, pulksten 17 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, trešā stāva ekspozīcijā "Dizaina process" notiks Dace Lambergas grāmatas "Egils Rozenbergs" atvēršanas svētki.

Biedrība "VIA ARS" ir izdevusi bagātīgi ilustrētu monogrāfiju, kas apkopo mākslinieka radošo veikumu vairāk kā piecdesmit gadu garumā, iepazīstinot ar gobelēnu tapšanas līkločiem no 20. gadsimta 70. gadiem līdz mūsdienām.

Grāmatas teksta autore ir pazīstamā mākslas zinātniece Dace Lamberga, sastādītāja Dita Podskočija, redaktore – Māra Ņikitina, "Ringsel" dizains. Monogrāfiju "Egils Rozenbergs" papildina anotācijas angļu un franču valodā, vairāk nekā 70 darbu un to fragmentu tuvplānu reprodukcijas, kā arī plašs autora izvēlēto dokumentālo fotogrāfiju klāsts.

Kad Egils Rozenbergs 1966. gadā beidza Jaņa Rozentāla mākslas vidusskolu, viņš nonāca dilemmas priekšā, jo nesaistīja Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā valdošais konservatīvisma gars. Tāpēc iekšējās intuīcijas vadīts, viņš izlēma par labu gobelēnmākslai, jo pievilka novatoriskā studiju programma, un lēmums izrādījās liktenīgs, tā mākslinieka radošās biogrāfiju sākumu ieskicē grāmatas autori.

Tiek uzsvērts, ka mākslinieka radošie meklējumi izceļas ar vīrišķīgi stabilu domāšanu, ar tādiem izteiksmes veida pamatprincipiem, kas saistās ar atturīgu formu nosacītību, racionālu vispārinājumu un zīmējuma lakonismu. "Izveidojas vēlme sižetu pakļaut vizuālajai izteiksmībai, domājot par dekoratīvās tekstilmākslas sūtību iekļauties interjerā. Būtiska kļūst izpildījuma maniere, kurā gludā gobelēna virsma kontrastē ar sumaka tehnikas reljefo pinuma faktūru. Rozenberga gobelēnos ieausti dažādi "stāsti" – ritmikas dejas kustības, etnogrāfiski ornamenti, jūras viļņu plūduma raksti, tālu zemju vērojumi, laikmetīgās tehnoloģijas iespaidi. Tajos atklājas mērķtiecīgi pārdomāts radošais ceļš no klasiskā gobelēna līdz telpiski apjomīgiem objektiem, apliecinot daudzveidīgu stilistiskā rokraksta, aušanas tehniku, dažādu šķiedru un materiālu maiņu," raksta autori.

2014. gadā Egils Rozenbergs saņēma uzaicinājumu piedalīties Francijas Republikas Kultūras un komunikācijas ministrijas nacionālo manufaktūru rīkotajā gobelēnu projektu konkursā, kā rezultātā Nacionālā mēbeļu un Nacionālā paklāju un gobelēnu manufaktūra nopirka divas skices, "Refleksijas – pārdomas I" un "Refleksijas – pārdomas II", pēc kurām Francijā tapa divi lielformāta gobelēni. "Zvaigžņu stundu" ne tikai Egils Rozenbergs, bet arī visa latviešu māksla piedzīvoja 2018. gada 6. aprīlī, kad kopā ar mākslas darba audējām un goda viesiem tiek pārgriezti auduma velki, svinīgi atzīmējot gobelēna pabeigšanu.

Egila Rozenberga darbi veido Dekoratīvās mākslas un dizaina kolekcijas "zelta fondu", tie vienmēr tiek pamanīti un skatītāju apbrīnoti, kā arī neskaitāmas reizes pārstāvējuši latviešu tekstilmākslu dažādos nozīmīgos starptautiskos forumos, norāda izdevēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!