Foto: LETA
Izdevniecība "Aminori" laidusi klajā Marikas Rozenbergas veidotu grāmatu "Sarunas ar Juri Jurjānu", aicinot paskatīties uz pazīstamā gleznotāja daiļradi jaunā gaismā.

Par godu grāmatas iznākšanai izdevniecības telpās Kr. Valdemāra ielā 69 ir iespējams aplūkot arī Jura Jurjāna gleznu izstādi.

"Es esmu bārdains un krunkains vīrs ar kaitīgiem ieradumiem," tā par sevi saka pats grāmatas "Sarunas ar JuriJurjānu" galvenais varonis, gleznotājs un Latvijas Mākslas akadēmijas prof. emeritus Juris Jurjāns. Savukārt viņa līdzgaitnieki – Imants Vecozols, Džemma Skulme, Ingrīda Burāne un citi, kuru domas citētas grāmatā, uzskata Jurjānu par nozīmīgu personu Latvijas mākslā.

Mākslinieks, kurš nākamā gada februārī atzīmēs savu 75. dzimšanas dienu, bijis aktīvs arī sabiedriskajā dzīvē. Viņš vairākus gadus vadījis Latvijas Mākslinieku savienības Gleznotāju sekciju, kā arī diplomdarbus LMA Glezniecības nodaļas meistardarbnīcā. Juris Jurjāns gan kā mākslinieks, gan kā personība, daudz devis tiem Latvijas Mākslas akadēmijas absolventiem, kuri bijuši viņa audzēkņi.

Jura Jurjāna darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Tretjakova galerijas un Krievijas Kultūras ministrijas īpašumā, kā arī vairākās pasaules privātkolekcijās.

Grāmatas autore Marika Rozenberga apkopojusi Jurjāna atziņas par dzīvi un mākslu. Gleznotāja teikto ilustrē arī citu viņa dzīvē svarīgu mākslinieku darbi. Stāstījumā ieskicētas Latvijas vēstures epizodes, kas saistās ar Jura Jurjāna un viņa ģimenes gaitām. Grāmatu īsi pirms mūsu valsts jubilejas laidusi klajā jaunā izdevniecība "Aminori".

Krāšņo albumu ilustrē ap 100 Jura Jurjāna gleznu reprodukciju, tā māksliniecisko veidolu radījusi māksliniece Anna Aizsilniece, grāmata drukāta Jelgavas tipogrāfijā.

Lai popularizētu Latvijas glezniecību mākslas interesentu vidū pasaulē, grāmata izdota arī angļu valodā ar nosaukumu "Conversations with Juris Jurjāns".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!