Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupa, šonedēļ tiekoties šā gada pēdējā sanāksmē, ir izvirzījusi četrus kandidātus pirmajai Purvīša balvai par izcilāko sniegumu vizuālajā mākslā 2008.gadā. Tādējādi ir noslēgts pirmās Purvīša balvas kandidātu saraksts, portālam "Delfi" pavēstīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāvji.

2007.gada kandidātiem Gintam Gabrānam, Helēnai Heinrihsonei, Ievai Iltnerei un Katrīnai Neiburgai piepulcējušies 2008.gada kandidāti - Andris Eglītis (par personālizstādi "Zem debess juma"), Ēriks Božis (par darbu "Sheldering Sky" personālizstādē "Instrukcija"), Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns (par Mākslas festivāla "Cēsis 2008" laikmetīgās mākslas izstādes "Skaistums" ietvaros veidoto objektu "Mīlestība nekad nebeidzas"), un Miks Mitrēvics (par darbu "Personu kolekcija", kas dažādās modifikācijās bija izstādīts Flensburgas mākslas muzejā, Maskavas laikmetīgās mākslas centrā un iekļauts "Manifesta" ekspozīcijā, kā arī par darbu "Pavadonis" izstādē "Medijs ir vēstījums?").

Purvīša balvas ieguvēju nākamā gada sākumā noteiks žūrija, izvērtējot iepriekš minēto astoņu fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls", kura būs apskatāma no 2009.gada 6.februāra līdz 29.martam.

Pirmā Purvīša balva tiks pasniegta īpašā ceremonijā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē 11.februārī.

Kopumā par spilgtākajiem 2007. un 2008.gadā radītajiem un izstādītajiem darbiem eksperti šā gada laikā izvērtējuši 25 mākslinieku sniegumu. Daži autori (Gints Gabrāns, Kristaps Ģelzis, Ieva Iltnere, Katrīna Neiburga un Miks Mitrēvics) par īpaši veiksmīgām izstādēm un projektiem tikuši atzīmēti abos gados.

2008.gada neatkarīgo ekspertu darba grupas sastāvā darbojušies Elita Ansone, Solvita Krese,  Ieva Astahovska, Kristīne Briede, Artis Svece, Alise Tīfentāle, Edgars Vērpe. Septiņu ekspertu uzdevums bija nominēt Purvīša balvai ne vairāk kā astoņus māksliniekus vai mākslinieku grupas, kas pārstāv Latvijas mākslu Latvijā un pasaulē ar izcilu mākslas darbu, kas radīts un eksponēts laikposmā no 2007.gada līdz 2009.gadam. Ekspertu grupas sanāksmes notikušas ik ceturksni, tādējādi aptverot un izvērtējot mākslas notikumus visa gada garumā.

Savukārt deviņu žūrijas locekļu (Helēna Demakova, Māra Lāce, Jānis Zuzāns, Laima Slava, Eduards Kļaviņš, Aleksejs Naumovs, Andis Sīlis, Hanss Ulrihs Obrists, Leonīds Bažanovs) uzdevums ir izvērtēt ekspertu izvirzīto astoņu fināla kandidātu radošo veikumu un nosaukt pirmo Purvīša balvas laureātu.

Purvīša balva tika iedibināta 2008.gada sākumā. Balva tiks piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu. Balvas apjoms ir 20.000,- LVL (ieskaitot nodokļus). Līdz šim tā ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Purvīša balvas konkursu mākslā organizē Latvijas Nacionālais mākslas muzejs sadarbībā ar muzeja patronu SIA "Alfor", kas apņēmies piedalīties balvas organizēšanā vismaz tuvākos 10 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!