Foto: DELFI
Jau piektdien, 17. janvārī, plkst. 16 izstāžu zālē "Arsenāls" atklās vienu no šā gada vizuāli un saturiski iespaidīgākajām izstādēm - "1914". Vēl pirms pašas izstādes atklāšanas no tās jau tiek gaidīts daudz - nebijusi iespēja atklāt pilsētas un visas Latvijas piederību Eiropas kultūras kopīgajām vērtībām jaunā kvalitātē caur Pirmā pasaules kara kolektīvās atmiņas prizmu.

Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā - kultūras programmas "Force Majeure" dažādas tematiskās līnijas ar mākslas instrumentiem rādīs, kā kultūra var būt dzīves uzlabotājs, glābšanas instruments, izdzīvošanas komplekts un ideju tramplīns. Viena no tām, nosaukta "Brīvības ielas" vārdā, veidos diskusiju par vēstures problēmām, atskatoties uz simts gadiem kopš Pirmā pasaules kara sākuma.

Tās ietvaros notiekošā izstāde "1914" ar mākslas līdzekļiem veic tā saucamā Lielā kara arheoloģiju un seku apkopojumu. Tiek uzsvērti trīs kara aspekti - "konflikts laika dimensijā", parādot kā jaunais laikmets neatgriezeniski nomainīja iepriekšējo vērtību sistēmu, "konflikts cilvēkā", parādot katra indivīda personisko pieredzi kara laikā, un "konflikts ģeogrāfiskajā telpā", parādot politisko robežu un spēku samēru pārmaiņas Eiropā.

Izstāde sastāv no vairākām sadaļām. Tās ievada instalācijā "Uz impēriju drupām" pirmo reizi apskatei izlikta karos, varas maiņās un laika zoba iespaidā cietusī Rundāles pils muzeja krājuma daļa – arhitektūras, interjeru, kā arī mākslas un sakrālo priekšmetu fragmenti.

Sadaļā "Strēlnieki" iekļatas fotogrāfijas no Tīreļpurva, Nāvessalas, leģendārajām Ziemassvētku kaujām un kaujām par Rīgu. Tikmēr izstādes sadaļa "Aculiecinieki" dod iespēju iepazīties ar latviešu klasiskā modernisma darbiem un gleznām, grafikām un tēlniecības paraugiem no Pirmajā pasaules karā neatkarību ieguvušajām zemēm - Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Polijas, Slovākijas, Čehijas, Slovēnijas, Horvātijas, Serbijas un Ungārijas.

Izstādi "1914" papildina arī mūsdienu latviešu mākslinieku – Ērika Boža, Kriša Salmaņa un Andra Breža - skatījums uz vēsturiskajiem notikumiem.

Fotoreportāža no izstādes tapšanas:



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!