Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 2017. gada 10. septembrī, plkst. 15.00 Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) aicina uz trešo, noslēdzošo "Sarunu muzejā" Zuzānu kolekcijas izstādē "TOP no top". Šoreiz ar skatītājiem tiksies izstādes līdzkuratore, mākslas zinātniece Diāna Barčevska un privātkolekcionārs Jānis Zuzāns.

Tuvojoties izstādes noslēgumam, LNMM uzaicinājis kolekcionāru, mecenātu Jāni Zuzānu plašāk pastāstīt par privātā krājuma veidošanas principiem un darbu izvēles kritērijiem. Apmeklētājiem tiek piedāvāta unikāla iespēja ieskatīties mākslas kolekcionēšanas aizkulisēs un pat ieraudzīt krājuma esenci – iemīļotākās gleznas, kas ierasti glabājas Jāņa Zuzāna kabinetā mājās. Sarunas gaitā kopā tiks meklēta atbilde uz jautājumu: kā mākslas vēstures zināšanas ietekmē eksponātu atlasi – tās palīdz vai traucē, kā arī apspriedīsim intelektuālos un emocionālos aspektus darbu izvēlē.

Dinai un Jānim Zuzāniem pieder lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija, kuru veido vairāk nekā 5000 vienību. Savukārt "TOP no top" kļuvusi par vērienīgāko privātā krājuma izstādi Latvijā, kas demonstrē izcilu mākslas esenci, uzsverot tapšanu kā nebeidzamu procesu. Ekspozīcijas scenogrāfija apvieno turpat 170 mākslas darbu – laikposmā no 19. gadsimta līdz 2017. gadam radītas gleznas, grafikas, skulptūras, fotogrāfijas, video un instalācijas, ko četri Mūkusalas Mākslas salona kuratori salikuši negaidītās kombinācijās un sadalījuši desmit atšķirīgos topos. Topiem izmantotas tādas objektīvas mērvienības kā mākslas darbu finansiālā vērtība, izmērs, reāla pietuvinātība kolekcionāram vai – gluži otrādi – subjektīva interpretācija. Izstādes netradicionālais iekārtojums kādam apmeklētājam var šķist pat kā sava veida huligānisms.

Viena no izstādes kuratorēm, mākslas zinātniece Diāna Barčevska ir koncepta autore topam "Stiprākās sievietes" – tajā skatītājs var izsekot veidam, kā atklājas sievietes tēls Latvijas mākslā 100 gadu garumā. Otrs Barčevskas veidotais tops – "Iemīļotākās izklaides" – izvērsies par savdabīgu socioloģisku pētījumu, kurā iespējams vērot, kā gadsimta sākuma krogu un izklaižu ainas, laikam ritot, pārliecinoši nomaina intelektuālākas nodarbes. Tikšanās iecerēta kā dialogs ar apmeklētājiem, ekspozīcijas apskati papildinot ar diskusiju izvēlēto tematu ietvarā.

Dalības maksa: pieaugušajiem – 3,50 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 2 eiro. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Izstāde būs atvērta līdz 17. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!