Foto: AFP/Scanpix
82 gadus vecā spāņu pensionāre Sesīlija Himenesa, kas pasaules slavu ieguva pēc pārdrošās Kristus freskas "restaurācijas", Borhas pilsētā atklājusi savu darbu personālizstādi, vēsta "The Daily Telegraph".

Izstādes atklāšanā māksliniece pateicās novadniekiem par silto attieksmi un izpratni pēc freskas restaurēšanas skandāla.

19.gadsimta beigās gleznoto Eliasa Garsijas Martinesa fresku "Ecce Homo" Saragosas pilsētas Borhas baznīcā bija ievērojami pabojājis laika zobs, un pērnā gada augustā draudzes locekle Himenesa uz savu roku apņēmās to atjaunot. Pēc viņas teiktā baznīcas priesteris viņai atļāva to darīt. "Kamēr viņa "restaurēja" apģērbu, viss bija kārtībā. Taču tad viņa pieķērās sejai," – restaurācijas procesu komentēja mākslinieka Martinesa mazmeita.

Kristus sejai tika uzklāta virsū pamatīga krāsas kārta, pārvēršot to par "spalvainu pērtiķi".

Oficiālā katoļu baznīca nosodīja šādu rīcību un uzsāka lietas izmeklēšanu, taču ziņa par neveiksmīgo restaurācijas mēģinājumu ātri vien kļuva par interneta sensāciju. Tūristu straumes devās Saragosas virzienā, lai klātienē aplūkotu "pūkaino Jēzu". No ziņkārīgajiem par ieeju tika prasīti četri eiro.

Kā vēsta Spānijas prese, gada laikā "pūkaino Jēzu" Borhā ir apskatījuši 40 tūkstoši tūristu. Savukārt nekomerciālā organizācija "Sancti Spiritus", kurai pieder baznīca un freska, ar jaunā šedevra palīdzību nopelnījusi vairāk nekā 50 tūkstošus eiro. Jāpiebilst, ka tieši šī organizācija apmaksāja mākslinieces personālizstādes rīkošanu. "Pūkainais Jēzus" ir nokļuvis uz suvenīriem, no kuriem 51% ienākumu saņem pilsēta, bet 49% māksliniece.

Katoļu baznīcas tiecieni sabojāto fresku atjaunot sākotnējā veidolā ir izsaukuši lielu vietējo iedzīvotāju neapmierinātību. Turklāt uzaicinātie eksperti uzskata, ka mākslas darba atjaunošana var izrādīties visai dārgs pasākums. Jaunās freskas aizstāvji atļaujas pat izteikt versijas, ka šis gleznojums ir spilgts primitīvisma paraugs, bet daži to salīdzina ar Goijas un Modiljani darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!