Foto: Margarita Ogoļceva, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs
Vēl divas nedēļas – līdz 23. februārim – ir iespēja apmeklēt trīs izstādes un vairākus pasākumus, ko piedāvā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāle "Arsenāls", Torņa ielā 1, Vecrīgā, pirms tās slēgšanas rekonstrukcijai, portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Noslēgumā – senioru pēcpusdiena, amerikāņu mākslinieka Tailera Koburna vieslekcija par "attālināto novērošanu" ar ekstrasensoro uztveri, kuratoru ekskursija izstādē "Nenorunātās tikšanās" un radošās nodarbības skolēniem "Ideju ģenerators: kā top instalācija?".

Latvijas Laikmetīgās mākslas centra organizētā izstāde "Nenorunātās tikšanās", kas iekārtota "Arsenāla" Lielajā zālē, notiek Latvijas valsts simtgades programmā un ir veltīta zinātniskās fantastikas žanra ietekmei mākslas teritorijā, ietverot gan vēsturisku izpēti, gan nākotnes scenārijus. Projekts apskata tādas tēmas kā zinātnes un tehnoloģiju progress, klases, rasu un dzimumu nevienlīdzība, koloniālisms, pievēršas aktuāliem feminisma, ekoloģijas un politikas jautājumiem.

Radošajā darbnīcā otrajā stāvā personālizstādē "Hot Babas" Ieva Kraule-Kūna izvērš metaforisku stāstu par raganām. Savukārt Elīna Vītola, integrējot "Arsenāla" telpās projekta "Izplatītas glezniecības un sadzīves problēmas – personālizstāde" objektus, meklē atbildi uz jautājumu "Kā kļūt par mākslinieku?".

Visas trīs izstādes pavada daudzveidīga pasākumu programma. Piemēram, 13. februārī pulksten 14.00 "Arsenāls" rīko "Senioru pēcpusdienu", aicinot interesentus uz sarunām par laikmetīgo mākslu. Pēc ekspozīciju apskates gida pavadībā dalībnieki varēs radīt arī paši savu zinātniskās fantastikas stāstu. Tā būs iespēja gan paskatīties uz tehnoloģiju un kosmosa tēmām salīdzinošā aspektā (toreiz un tagad), gan pētīt laikmetīgās glezniecības savdabīgās formas, gan domāt par sociālo problēmu atklāšanos mākslā. Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. Gada biļetes īpašniekiem ieeja ir bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Tai pašā dienā, 13. februārī, pulksten 18.00 ar lekciju "Attālinātā novērošana" izstādē "Nenorunātās tikšanās" viesosies amerikāņu mākslinieks Tailers Koburns (Tyler Coburn, Ņujorka). Viņš runās par savu aktuālo projektu – pētījumu par īpašu spiegošanas metodi, tā dēvēto "attālināto novērošanu", kuras pamatā ir telepātija un parapsiholoģija. Lekcijā tiks vēstīts par šīs metodes vēsturi un pielietojumu ASV militārajās operācijās. Stāstījums būs angļu valodā. Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. Gada biļetes īpašniekiem ieeja ir bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

20. februārī pulksten18.00 izstādē "Nenorunātās tikšanās" notiks ekskursija, ko vadīs viena vai dažas no kuratorēm – Solvita Krese, Inga Lāce un Andra Silapētere, paskaidrojot projekta ideju un komentējot apskatāmos darbus. Dalības maksa: ieejas biļete izstādē. Gada biļetes īpašniekiem ieeja ir bez maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Līdz 23. februārim programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros LNMM izstāžu zāle ARSENĀLS sadarbībā ar mākslinieci Evu Vēveri piedāvā 8.–12. klases skolēnu grupām interaktīvas radošās nodarbības "Ideju ģenerators: kā top instalācija?", kuru mērķis ir iepazīstināt bērnus ar modernās, laikmetīgās un konceptuālās mākslas formu – instalāciju – un tās tapšanas procesu. Nodarbības laikā audzēkņi pēc īsas izstādes "Nenorunātās tikšanās" apskates attīsta savas idejas par dotajām tēmām un paši veido instalācijas. Dalības maksa: 2,50 eiro no personas. Dalībnieku skaits ierobežots. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās.

9.–12. klases skolēniem laikmetīgās mākslas izstādes "Nenorunātās tikšanās" apmeklējums būs aizraujošs veids, kā papildināt zināšanas un prasmes vairākos mācību priekšmetos – literatūrā, vizuālajā mākslā un citos – un aizdomāties par saistošām fantastikas tēmām ārpus skolas mācību programmas. Projektā aplūkotie jautājumi skar gan kosmosa iekarojumus, kas atklājas 1970. gados radītajos Latvijas mākslinieku darbos, gan nemirstību un vispārdrošākos nākotnes scenārijus. Tāpat izstāde uzdod drosmīgus jautājumus, kas aktuāli arī mūsdienu jauniešiem: kas ir kvīru kultūra, kiborgi un mākslīgais intelekts? Atbildes meklēsim kopā ar izglītības programmu vadītājiem un mākslas vēstnešiem iepriekš pieteiktās ekskursijās. Dalības maksa: ieejas biļete izstādē + maksa par gida pakalpojumu skolēniem. Informācija par apmaksas kārtību projekta "Latvijas skolas soma" dalībniekiem atrodama šeit.

Starptautiskas izstādes "Nenorunātās tikšanās" apmeklējums būs kā ceļojums laikā: ar īpaši sagatavoto bezmaksas ceļvedi-vārdnīcu ikviens varēs noskaidrot atbildes uz jautājumiem, ko uzdod aktuālā māksla.

Papildu informācija un iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni (+371) 67 716108 vai e-pastu arsenals@lnmm.lv.

Jau ziņots, ka rekonstrukcijas darbu dēļ 2020. gada 24. februārī izstāžu zāle tiks slēgta.
"Arsenāla" pēdējā publiskās darbības diena pirms rekonstrukcijas uzsākšanas ir 23. februāris.

Rekonstrukcijas mērķis ir atjaunot un saglabāt "Arsenāla" ēku, kas šobrīd atrodas ļoti sliktā tehniskā stāvoklī. LNMM izstāžu zāle "Arsenāls" ir nozīmīga kultūras vieta Rīgā, valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un klasicisma arhitektūras paraugs. Lai apturētu ēkas bojāeju, tai nekavējoties jāveic rekonstrukcijas un remonta darbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!