Foto: Publicitātes foto

2016. gadā Saldus pilsētai aprit 160 gadi un slavenajam latviešu glezniecības vecmeistaram Janim Rozentālam – 150. Tāpēc martā, svinot J. Rozentāla dzimšanas dienu, Saldū notiks virkne svētku pasākumu, portālu "Delfi" informē Saldus Tūrisma informācijas, kultūras un sporta centra pārstāve Zane Sproģe.

Jau 17. martā atbalstītājiem un sadarbības partneriem tiks izrādīta jaunā, interaktīvā ekspozīcija "Jaņa Rozentāla sapņu tornis" J. Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā, kas plašākai publikai būs pieejama no 18. marta. Ekspozīcijas atklāšanā piedalīsies viesi no Kultūras ministrijas, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja u.c. sadarbības partneri.

18. marts, mākslinieka dzimšanas diena, tiks ievadīta plkst. 10.00, Druvas vidusskolā suminot radošo darbu konkursa "Dzīve kā palete raiba un krāsaina…" uzvarētājus, kā arī atklājot J. Rozentāla 150. gadadienai veltītā bērnu un jauniešu konkursa "Solis gleznā" konkursu, kuru organizē UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, izglītības uzņēmums "Lielvārds" un Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, J. Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa memoriālo muzeju.

J. Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā, Striķu ielā 22, plkst. 12.00 sadarbībā ar AS "Latvijas Pasts" tiks prezentēts Jaņa Rozentāla 150. dzimšanas dienai veltīts pastmarku bloks, savukārt, plkst. 15.30 notiks grāmatas "No Saldus līdz Romai" atklāšanas svētki kopā ar autori Intu Pujāti, bet plkst. 16.00 notiks Jaņa Rozentāla prēmijas pasniegšana. To pasniedz reizi trīs gados par augstvērtīgiem sasniegumiem dažādās vizuālās mākslas nozarēs.

Vakarā plkst. 18.00 notiks krāšņs koncerts "Rozentāla krāsas mūzikā" Sv. Jāņa Saldus evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Koncertā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas soliste Laura Grecka, ērģelniece Simona Radoviča, jauktais koris "Saldava", Saldus mūzikas skolas audzēkņi un pedagogi. J. Rozentāla laikmeta mūzikas noskaņas tiks papildinātas ar krāsu projekcijām.

Savukārt 19. martā Saldū notiks vēl nebijis sportisks pasākums – "Rozentāla skriešanas svētki 2016". Paši mazākie skrējēji varēs pierādīt īstu Rozentāla cīņas sparu un neatlaidību 400 m vai 800 m distancē, savukārt, jaunieši un pieaugušie varēs mēroties spēkiem 2 km, 5 km un 10 km distancēs. Skrējiena distances vīsies cauri Saldus pilsētas centram, ļaujot skrējējiem paraudzīties uz Saldus ieliņām un glītajiem namiņiem Rozentāla acīm.

Janis Rozentāls dzimis 1866. gada 18. martā Saldus pagasta "Bebru" mājās. Rozentāls pabeidzis Saldus Krauzes skolu un pēc tam iestājās Kuldīgas apriņķa skolā, bet pēc pusotra gada līdzekļu trūkuma dēļ bija spiests mācības pārtraukt un 1880. gadā devās uz Rīgu peļņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!