Foto: Publicitātes attēls
Šogad aprit apaļa gadskārta kopš Latvijā notiek Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) izstāde "Mākslas dienas". Šogad tās norise plānota no 12. aprīļa līdz 5. maijam, portālu "Delfi" informē LMS priekšsēdētājs Igors Dobičins.

Tāpēc LMS biedri, profesionāli mākslinieki, mākslas augstskolu studenti un profesionālās vidējās kultūrizglītības iestāžu audzēkņi aicināti piedalīties izstādē "Mākslas dienas 2019. Sešdesmit". Izstādes kurators – Igors Dobičins.

Kā raksta Dobičins, ir cipari, kuriem tiek piedēvēta īpaša nozīme. Latvijas Mākslinieku savienība vēlas akcentēt 60 – kā "Mākslas dienu" gadskaitli, un 60 ir nozīmīgs jau no civilizācijas pirmsākuma, kad senajā Šumerā lietoja tā saucamo seksigezimālo sistēmu, kuras pamatā bija skaitlis 60.

""Mākslas dienas" kā aktivitāte, kurā aktualizēta māksla, mākslinieki, mākslas process, mākslas teorija un kritika, dialogs ar skatītāju – ir jau jāuztver kā nopietns zīmols ar 60 gadu vēsturi, kurš Latvijā aizsākās 1959. gadā. Laika gaitā ir notikusi gan emocionāla skatītāju un mākslinieku satuvināšanās, gan attālināšanās vai pat novēršanās, bet vienmēr ir bijusi vēlme būt saskarsmē – citreiz ciešā, citreiz tikai pieskaroties...," raksta Dobičins.

"Mākslas dienu" vēstures notikumi liecina, ka aktivitātes un aktualitātes ir bijušas daudzveidīgas: 60. gados – skatītāju un mākslinieku iepazīšanās izstādēs. Tika atvērtas Mākslinieku nama darbnīcu durvis;
70. gados – jauno mākslinieku eksperimentālās, provocējošās izstādes.

"Mākslas dienu" ziedu laiki ir 70. - 80. gadi, kad tika rīkoti vērienīgi pasākumi Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Rīgā tika organizēti pasākumi Vecrīgā, Doma laukumā, it īpaši jāakcentē izstāde "Daba, vide, cilvēks" (1984) Sv.Pētera baznīcā. 80. gados notika provocējošas un skatītājus šokējošās akcijas tunelī pie Rīgas dzelzceļa stacijas u.c.

90. gados – Mākslas dienu organizēšanā iesaistījās Rīgas dome veidojot pasākumus Rīgas Centrāltirgū, u.c, savukārt jaunās tūkstošgades pirmajā desmitgadē – LMS rīkoja "Mākslas dienu" festivālus, kuros tiek aicināti piedalīties radošo biedrību mākslinieki no Lietuvas, Igaunijas, Krievijas u.c.

"Mākslinieks izgājis dažādus posmus ar balagāniem, kaitināšanu, narcismu un vēlmi iepatikties, bet iespējams, ka šobrīd viņš atgriežas sākumpunktā – mākslinieks viens savā darbnīcā. Klausoties kā skan kalts vai švirkst zīmulis ir iespēja sadzirdēt sevi, izjust savu radošo procesu, savu valodu – tā ir īstā "Mākslas dienu" būtība. Šogad biedrība "Latvijas Mākslinieku savienība", atzīmējot festivāla "Mākslas dienas" 60. gadadienu, vēlas akcentēt "Mākslas dienas" kā mākslas aktivitāšu kopumu, kas akcentē mākslinieka personības nozīmību," raksta Igors Dobičins.

Izstādes atklāšana paredzēta 12.aprīlī LMS galerijā. Informācija par pieteikšanos un izstādes nolikums atrodams LMS mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!