Foto: Publicitātes foto
Mūzikas albuma vāciņš ir kas vairāk par vienkārši skaistu attēlu, uz kura uzdrukāt virsū grupas un skaņdarbu apkopojuma nosaukumus. Par to mēs varam pārliecināties, ņemot par piemēru kaut vai leģendāro Endija Vorhola radīto sabrūnējušo banānu uz "The Velvet Underground" debijas albuma vāciņa, kas mūzikas pasaulē uz mūžīgiem laikiem kļuvis par ikonu.

Tiesa, Vorhols nebūt nav vienīgais dižgars, kurš kopīgā dziesmā vienojies ar citu mākslas formu mūzu "kalpiem". Sadarbību ar mūziķiem nav smādējis ne Dalī, ne arī izteikti nekomerciālais dumpinieks Banksijs, turklāt arīdzan atzīti pašmāju mākslinieki ir pielikuši pirkstu, lai padarītu mūziku arī vizuāli baudāmu.

Damjens Hērsts un 'Red Hot Chilli Peppers'

Jau no pašiem savas karjeras pirmsākumiem britu mākslinieks Damjens Hērsts (Damien Hirst) nodevās tādu tēmu izpētei kā mirstība un nāve. Šī apsēstība izpaudās kā kontroversiālu mākslas darbu sērija formaldehīdā "iemarinētu" dzīvnieku, dimantiem rotātu galvaskausu un ķīmisko savienojumu iedvesmotu punktainu gleznojumu veidolā. Savas straujās karjeras attīstības laikā Hērsts savu pirkstu pielicis pie aptuveni 20 mūzikas ierakstu vāciņu radīšanas. Viens no tiem ir arīdzan slavenais apvienības "Red Hot Chilli Peppers" 2011. albums "I'm With You".

Banksijs un 'Blur'

Lai arī noslēpumainais Bristoles multimākslinieks Banksijs (Banksy) parasti lepojas ar to, ka savu darbu dara nekomerciālu nolūku vadīts, tomēr 2003. gadā viņš tomēr piekritis radīt vāciņu britu rokgrupas "Blur" albumam "Think Tank". Šāda lēmuma pieņemšanu anonīmais dumpinieks skaidrojis ar gaužām saprotamu pamatojumu, proti, viņam bijusi nepieciešama nauda. Darba oriģināls 2007. gadā izsolē pārdots par 75 tūkstošiem britu mārciņu, lai gan plānots pārdot to bija par 20-30 tūkstošiem.

Endijs Vorhols un 'The Velvet Underground'

Lū Rīda lolojuma amerikāņu rokgrupas "The Velvet Underground" stāsts bez popārta karognesēja Endija Vorhola (Andy Warhol), iespējams, būtu pavisam citādāks. Mākslinieks 1967. gadā radīja vāciņu apvienības debijas albumam "The Velvet Underground & Nico", uz kura attēlots nu jau par rokmūzikas pasaules ikonu kļuvušais banāns. Tiesa, dažādās valstīs pastāv variācijas par tēmu – oriģinālizdevuma albuma vāciņa banāns ir ar mizu, pēcāk Vācijā izdots albums ar nomizota banāna attēlu, bet vēl citās zemēs tas mainījis krāsu un novietojumu.

Pīters Sevils un 'Joy Division'

Mančestras rokgrupas "Joy Division" debijas albuma "Unknown Pleasures" vāciņa idejas autors ir apvienības bundzinieks Stīvens Moriss (Stephen Morris). Viņš māksliniekam un grafiskajam dizainerim Pīteram Sevilam, kurš bija arīdzan ierakstu kompānijas "Factory Records" ierakstu producents, parādīja melnbaltu neitronu zvaigznes magnētiskā lauka attēlu. Sevils šo attēlu pārveidoja, un nu tas ir kļuvis par vienu no ikoniskākajiem mākslas darbiem modernās mūzikas pasaulē, nonākot gan uz apģērba apdrukām, gan arīdzan cilvēku ķermeņiem tetovējumu veidolā.

Salvadors Dalī un Džekijs Glīsons

Lai arī Džekijs Glīsons (Jacky Gleason) Holivudā pazīstams kā komiķis un aktieris, taču viņš bija arīdzan atzīts mūziķis, kurš radīja instrumentālu mūziku džeza noskaņās. Tiesa, Glīsons neprata lasīt notis, tāpēc skaņdarbus, kas "ieperinājās" viņa galvā, mākslinieks gluži vienkārši nodziedāja saviem asistentiem, kuri attiecīgi tos pierakstīja nošu rakstā. Savukārt 1955. gadā klajā nākušā debijas ieraksta "Lonesome Echo" vāciņa autors ir slavenais spāņu sirreālists Salvadors Dalī. Mākslinieks savu veikumu komentējis gana filozofiski: "Pirmais efekts ir ciešanas, plašums un vientulība. Otrais – tauriņa spārnu trauslums, kas vēlā pēcpusdienā rada garas ēnas un atbalsojas ainavā kā atbalss. Attālinātais un izolētais sievišķais elements ar mūzikas instrumentu un tā atbalsi gliemežvāku veido perfektu trijstūri."

Ilmārs Blumbergs un 'Jauns mēness'

Foto: Publicitātes attēli

Izcilais latviešu mākslinieks Ilmārs Blumbergs savu artavu ieguldījis arīdzan latviešu mūzikas pasaulē, radot grupas "Jauns mēness" 1991. gadā vinila formātā izdotā debijas albuma "Aizlaid šaubas negaisam līdz" noformējumu. Šis pats vizuālais motīvs izmantots arīdzan 2001. gadā izdotajai albumu antoloģijai, kā arī 2015. gadā publicētajai apvienības autorizētajai Jāņa Žildes biogrāfijai "Piekūns skrien debesīs". Turklāt mākslinieks ir autors arī vienam no "Jauns Mēness" raksturojošajiem elementiem, proti, grupas nosaukuma oriģinālšriftam.

Jāpiebilst, ka Blumbergs radījis arī pazīstamā jauniešu kora "Kamēr..." oriģinālšriftu un vairāku albumu vāciņu noformējumus.

Paula Zariņa-Zēmane un 'The Sound Poets'

Jaunās paaudzes gleznotāja Paula Zariņa-Zēmane ir pašmāju apvienības "The Sound Poets" 2013. gadā klajā nākušā debijas albuma "Tavs stāsts" vāciņa autore. "Jaunai un talantīgai latviešu gleznotājai izdevās šķietami neiespējamais uzdevums – katras dziesmas stāstu iemūžināt vienā vienīgā gleznojumā," mākslinieces darbu atzinīgi toreiz novērtēja grupas vokālists un līderis Jānis Aišpurs.

Māksliniece ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu un izstādēs piedalās kopš 2008. gada. Līdz šim viņai bijušas trīs personālizstādes, kā arī piedalījusies vairākās grupu izstādēs gan Latvijā, gan arī ārzemēs. Galvenais žanrs Paulas Zariņas-Zēmanes radītajos darbos ir ainava, kas poētiski reālistiskā manierē ataino – kā saka pati māksliniece - "ainavu ilūzijas".

Otto Zitmanis un 'Prāta vētra'

Gleznotājs Otto Zitmanis ir ne tikai "Prāta vētras" 2008. gadā klājā laistā astotā latviešu valodā radītā albuma "Tur kaut kam ir jābūt" vāciņa autors, bet viņš arī ilustrējis deviņas no 13 albuma dziesmām. 2008. gadā notika arī šo unikālo darbu izstāde. Grupas solists Renārs Kaupers par mākslinieka veikumu tolaik izteicās: "Otto Zitmanis strādā pilnīgi citā līmenī - viņa gleznās var redzēt emocijas - tās raisa domas un atbrīvo izjūtas, kas mākslā arī ir galvenais".

Interesanti, ka tai pašā gadā iznāca pagrīdes mūzikas grupas "S.I.L.S." debijas albums "Stāsti patiesi un izdomāti", kura vizuālajā noformējumā bija izmantota Otto Zitmaņa glezna.

Reinis Pētersons un 'Gaujarts'

Latviešu mākslinieks Reinis Pētersons veiksmīgi darbojas gan ilustrācijas, gan arī animācijas lauciņā. 2012. gadā kļuvis viņš kļuvis par "Zelta ābeles", Jāņa Baltvilka un "Lielā Kristapa" balvu laureātu, taču Latvijas mūzikas pasaulē viņš savu radošo pirkstu pielicis pie apvienības "Gaujarts" 2015. gada albuma "Priekšnojautas" vāciņa radīšanas. Mākslinieks ar grupu sadarbojies jau iepriekš, zīmējot videoklipu dziesmai "Mīlulīt" no albuma "Vibrācijas".

Edgars Folks un 'Soundarcade'

Psihedēliskais latviešu mākslinieks Edgars Folks ir tikpat psihedēliskās roka apvienības "Soundarcade" 2012. gadā izdotā konceptuālā albuma "Moving the Great Hadron" vāciņa autors. Turklāt līdzīgi kā "Prāta vētras" albuma "Tur kaut kam ir jābūt" gadījumā ar Otto Zitmani, arī Edgars Folks ir veidojis vizualizācijas albuma dziesmām. Albuma skaņdarbos ieturētā zinātniskās fantastikas un mūsdienu mitoloģijas noskaņa izpaužas arīdzan albuma vizuālajā noformējumā košu krāsu, mandalu, dzīvnieku un mītisku sieviešu tēlu veidolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!