Foto: Publicitātes foto

Pēc Francijā notikušās traģēdijas plašsaziņas līdzekļos un sociālajos tīklos daudz tiek spriests par to, cik daudz drīkst atļauties mākslā. Pastāv arī viedoklis, ka pie notikušā daļēji vainojama arī nevajadzīga provokācija. Komentēt situāciju lūdzām pazīstamo Latvijas Avīzes karikatūristu Gati Šļūku.

“Protams, tāpat kā vairums cilvēku, notikušo vērtēju ļoti negatīvi, situācija ir sarežģīta. Taču jāņem vērā, ka notikušais nav pirmais šāda veida gadījums, lai arī līdz šim reakcija uz karikatūrām nebija pieņēmusi tik dramatiskus apmērus, lai tas beigtos ar letāliem gadījumiem,” sarunā ar “Delfi Kultūra” norāda Šļūka.

Tāpat mākslinieks uzsver, ka ar šādu reakciju ir jārēķinās un, viņaprāt, žurnāla pārstāvji apzinājās savu darbību bīstamību. “Savā laikā jau notikušas, piemēram, žurnālu dedzināšanas un tamlīdzīgi. Tajā pat laikā, ja žurnāls ir apņēmies, piemēram, lauzt stereotipus un provocēt, tad apstāties ir grūti – tā viņiem būtu tāda kā padošanās.”

Taujāts par to, vai zīmēt drīkst visu, Šļūka atbild: “Katram māksliniekam pašam ir jāapzinās, kas ir viņa robeža, cik tālu viņš iet. Citi grib, piemēram, provocēt, citiem pietiek ar sadzīviskiem jociņiem.
Piemēram, animētais seriāls “Dienvidparks” – daudziem šķiet, ka tik tālu nedrīkst iet un šausminās par to, taču citiem patīk par to pasmieties,” norāda Gatis.

Runājot par Latvijas vidi, viņš bilst, ka “Latvija jau ir tāds maziņš dīķītis tomēr. Ja kāds par kādu joku apvainojās, drīzāk tiek izdarīti secinājumi par viņa humora izjūtu. Šeit, pagaidām, var zīmēt visu – nekāda diktēšana par to, ko var un nevar, nenotiek – vismaz es ar ko tādu neesmu saskāries. Ja tā notiktu, neesmu drošs, ka varētu tādā veidā strādāt.”

Šļūka arī norāda, ka interese pēc notikušā ir saasināta – pēc viņa viedokļa taujājuši vairāki cilvēki. “Man gan nepatīk, ka daži cilvēki uz notikušā fona sāk piesieties pie atsevišķām lietām, piemēram, par karikatūrām par Krieviju. Nepatīkami, ka atsevišķi cilvēki mēģina notikušo izmantot sev izdevīgā veidā.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!